GRANATA POGODILA PUTNIČKI AVION: Ratno stanje na sjeveroistoku Afrike - bombe padaju na sve strane, dramatični snimci obišli svijet (VIDEO)

Izvjestilac Reutersa je naveo da su se na različitim mjestima u gradu izdizali stubovi dima i da su vojnici raspoređeni po ulicama.

  • Svijet

  • 15. Apr. 2023  

  • 0

U glavnom gradu Sudana, Kartumu, čula se danas jaka paljba kada su izbili sukobi između sudanske vojske i paravojnih snaga za brzu podršku (RSF), javlja Reuters.

Pucnjave i eksplozije dogodile su se u blizini štaba sudanske vojske, ministarstva odbrane i aerodroma u Kartumu, javlja Al Jazeera. Svjedok je za Reuters rekao da se pucnjava čula u blizini štaba sudanske vojske i Ministarstva odbrane u centru Kartuma. Izvjestilac Reutersa je naveo da su se na različitim mjestima u gradu izdizali stubovi dima i da su vojnici raspoređeni po ulicama.

Do sukoba je danas došlo i u sjevernom sudanskom gradu Merove, rekli su svjedoci. Televizija "Al Arabia" prikazala je kako se stubovi dima dižu kod vojne baze u tom gradu.

Sjvetski mediji javljaju da je sudanska vojska pokrenula zračne napade na štab specijalnih snaga u Kartumu, pošto su pobunjeničke snage preuzele kontrolu nad aerodromima u Kartumu i Merovu.

Mediji izvještavaju da su dvije osobe poginule kada je granata pogodila putnički avion na aerodromu u Kartumu, a na društvenim mrežama se pojavio i snimak navodno pogođenog aviona.

Reuters piše da se oglasila i državna kompanija Saudi Arabian Airlines, koja je saopćila da je jedan od njenih aviona Airbus "doživio nesreću" na sudanskom aerodromu u Kartumu prije planiranog polaska u Rijad u subotu, ne navodeći dalje detalje.

Saudijska Arabija je također u saopćenju navela da su njeni letovi za i iz Sudana suspendovani do daljnjeg.

Borbe su se proširile i na sjedište sudanske državne televizije, kaže voditelj koji se nakratko pojavio u programu. U pozadini su se čuli pucnji dok je bio u eteru, javila je novinska agencija Reuters.

Iznad glavnog grada viđeni su borbeni avioni.

Sukobi su uslijedili nakon višednevnih tenzija između vojske i paravojne grupe RSF. Svjedok je rekao za Reuters da je video raspoređene topove i oklopna vozila na ulicama. RSF su saopćile danas da je vojska opkolila jednu od njihovih baza i otvorila vatru iz teškog naoružanja.

Vojska je saopćila u četvrtak da su nedavni pokreti RSF bili bez koordinacije i nezakoniti. Sudanska vojska upozorila je u četvrtak na rizik od konfrontacije nakon mobilizacije paravojne grupe, javila je britanska agencija.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...