VUČIĆ DRAMATIČNO NAJAVIO POVLAČENJE S ČELA STRANKE: „Kada izglasaju da je sporan moj legitimitet, idemo na referendum…“

Na pitanje kako će odgovoriti pripadnicima opozicije koji su osporili njegov legitimitet, Vučić je rekao da će im predložiti pokretanje ustavne procedure.

  • Regija

  • 21. Apr. 2023  

  • 5

Predsjednik Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić najavio je da se na Skupštini te partije 27. maja povlači sa čelne funkcije i istakao da ne zna ko će biti njegov nasljednik, jer figuriraju tri-četiri imena.

-Vjerujem da ćemo 27. maja izabrati novo rukovodstvo SNS-a. Trebalo bi da od tada ne budem predsjednik, rekao je Vučić u intervjuu televiziji Prva i dodao da formiranje novog narodnog pokreta planira za Vidovdan, 28. juna.

„Formiram Narodni pokret za Srbiju oko Vidovdana, ali ostajem član SNS-a, mada se nadam da ćemo izabrati novo rukovodstvo. Taj pokret biće širi od SNS-a i volio bih da ubacim i one ljude koji nisu u SNS-u. Još ne znam ko će me zamijeniti na čelu stranke, ali znam da će pojedini koji su izgubili funkcije napustiti SNS“, rekao je Vučić u emisiji na Prvoj televiziji.

Na pitanje kako će odgovoriti pripadnicima opozicije koji su osporili njegov legitimitet, Vučić je rekao da će im predložiti pokretanje ustavne procedure.

„Potrebno im je dvije trećine poslanika, neka se sakupe svih 85, a ja ću im dodati koliko treba iz SNS-a. Kada izglasaju da je sporan moj legitimitet, idemo na referendum da vidimo želi li narod smjenu predsjednika. Biću predsjednik dok me narod hoće, a kad narod bude mislio da sam izdajnik, lopov i da se ne borim za njihove interese, onda će prestati da budem predsjednik“, rekao je Vučić.

On je kazao da čak i oni koji ga mrze da ga poštuju i da, imajući to u vidu, on već zna kakvi će rezultati biti ako dođe do referenduma.

Vučić je najavio da će, u međuvremenu, nekoliko ljudi iz SNS-a, koji su ostali bez državnih funkcija, bombastično saopštiti da napuštaju stranku.

Kako je objasnio, radi se o osobama koje pripadaju „establišmentu upravljanja“ i kad nisu na funkciji ljuti su na cijeli svet.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uporedio je i ekonomiju Srbije sa ekonomijom Europske unije, izjavivši da će rast srpskog BDP-a ove godine biti veći od dva posto i da će iznositi između 2,2 i 2,4 posto, što će, kako je kazao, biti mnogo više nego u EU.

„Ako bismo mi imali u narednih 10 godina oko 2,5 odsto prosječnu stopu rasta, a Evropa prosječno oko 0,7 ili 0,8 odsto, mi bismo pristigli mnogo razvijenije zemlje EU“, kazao je Vučić, gostujući u emisiji Prva tema na TV Prva.

-Brine me samo ogromno smanjenje potrošnje u cijeloj Evropi, naveo je Vučić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...