PROTEST U SARAJEVU: Demonstranti traže da Vlada FBiH ispoštuje ono što su što su obećali prošle godine…

To je grupa oboljenja koja u zdravstvenom sistemu FBiH, prema riječima Muhić, jednostavno ne postoji.

  • Vijesti

  • 22. Jun. 2023  22. Jun. 2023

  • 1

Roditelji djece oboljele od cistične fibroze u Federaciji Bosne i Hercegovine danas u 12 sati izlaze na proteste ispred zgrade Federalnog ministarstva zdravstva, objavila je ovo Elvira Muhić, predsjednica Udruženja za cističnu fibrozu u BiH.

Djeca oboljela od cistične fibroze u Federaciji BiH, njih 28, koliko ih je registrirano u Udruženju, mjesecima čekaju na lijek Kaf-trio kojeg nisu u mogućnosti sami kupiti jer godišnja terapija za jednog pacijenta u ovom trenutku košta 250.000 eura. Prema riječima Muhić, radi se o veoma uspješnoj modularnoj terapiji, koja je pacijentima u svijetu i zemljama regije dostupna od 2020. godine.

-Tražimo da Vlada FBiH i Federalnom ministarstvo zdravstva ispoštuju ono što su što su obećali prošle godine i da se po hitnom postupku osigura ovaj lijek za svu djecu u FBiH – navela je Muhić. Rijetke bolesti u FBiH, u koje spada i cistična fibroza, nikada nisu definisane zakonom. To je grupa oboljenja koja u zdravstvenom sistemu FBiH, prema riječima Muhić, jednostavno ne postoji.

Podsjetimo, taj lijek je besplatan u bh. entitetu Republika Srpska.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...