VIŠKOVIĆ U NEVJERICI: "Schmidt zabranio i onemogućio članstvo BiH u EU, on može svojim odlukama da zabavlja Sarajevo"

Predsjednik Vlade Republike Srpske je rekao da je ovo svima jasno i da je ovo sahrana demokratije i suvereniteta jedne zemlje.

  • Politika

  • 01. Jul. 2023  01. Jul. 2023

  • 2

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je Srni da ne vjeruje da će odluke Christian Schmidta, koji je saopštio da stavlja van snage odluke Narodne skupštine o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, imati bilo kakve posljedice po Republiku Srpsku, i istakao da je Schmidt danas zabranio i onemogućio BiH članstvo u EU.

Višković je rekao da Republika Srpska ne priznaje Schmdta kao visokog predstavnika i da njegove odluke nisu obavezujuće za institucije Republike Srpske.

“Ovim samo uvodi BiH u još jednu žešću krizu. Republika Srpska će raditi svoj posao kao i do sada, a Schmidt može da svojim odlukama zabavlja Sarajevo, tako da ne vjerujem da će ovo imati bilo kakve posljedice po Republiku Srpsku”, istakao je Višković.

On je rekao da Schmidt nije potvrđen u Savjetu bezbjednosti UN onako kako je Ustavom i Dejtonom predviđeno.

“Gospodin Schmidt, ako je toliko bitan, toliko, evo da ne kažem, pokazao mišiće, pokazao moć, onda bi trebao otići u Savjet bezbjednosti da potvrdi da je on visoki predstavnik u BiH, tada će ga Republika Srpska priznavati. On je bio u Savjetu bezbjednosti i tamo, pa skoro dvije najveće zemlje na svijetu, Rusija i Kina, nisu dale saglasnost da bude visoki predstavnik, tako da on nije visoki predstavnik u BiH”,rekao je Višković.

Prema njegovim riječima, ovdje se priča priča o evropskim normama i principima i o nekakvom ispunjavanju uslova za članstvo u EU.

“Ja zaista smatram kao čovjek, ne više kao predsjednik Vlade, da jednoj kolonijalnoj, nedemokratskoj, jednoj neustavnoj zemlji nije mjesto u EU, a to je BiH. To je potvrdio i sam Schmidt tako da je na današnji dan Schmidt isključio BiH iz EU”, istakao je Višković.

On je dodao da BiH ne treba i ne zaslužuje da bude članica EU, kao zemlja pod protektoratom u kojoj ne vladaju demokratska pravila i sa jednim neizabranim strancem i stranim sudijama u Ustavnom sudu.

“To nije odluka institucija BiH, to nije odluka institucija Republike Srpske, nažalost to je odluka neimenovanog zvaničnika koji sebe naziva visoki predstavnik i on je današnjim svojim ponašanjem zabranio i onemogućio BiH članstvo u EU. Tako da bi trebalo prekinuti sve procese u vezi sa evropskim integracijama jer je očito od danas svima jasno da BiH nema mjesto u okviru evropskih integracija”, rekao je Višković.

On je naveo da jedino u BiH neko sam sebe može da imenuje na neku poziciju, da dođete i kaže “od danas ja sam ovdje glavni, ja se za sve pitam”.

“Samo se ne pita za životne probleme, ni za ekonomiju, ni za socijalna davanja ni za plate, penzije, tu nema ovlaštenja, nego samo samo ono što misli da on kao pojedinac može da napravi u korist jednog naroda, unitarnu BiH”, dodao je Višković.

Predsjednik Vlade Republike Srpske je rekao da je ovo svima jasno i da je ovo sahrana demokratije i suvereniteta jedne zemlje.

“Od danas BiH niti je suverena, niti je demokratska. Ona je kolonijalna i u rukama jednog čovjeka. Postavlja se pitanje zašto trebaju izbori, zašto građani biraju svoje predstavnike ako jedan čovjek misli da može sebi dati sva prava i da odlučuje o svemu o čemu on smatra da treba da odlučuje”, rekao je Višković.

Višković je upitao na osnovu kojih činjenica je Schmidt iznio sve te stavove i sve te prijetnje.

On je upitao zašto Schmidt , ako radi po istim aršinima, nije na isti način sankcionisao ili komentarisao i odluke Ustavnog suda BiH.

“Tu se ponaša kao da je manji od makovog zrna zato što je i sam on i njegova kancelarija učestvovala u kreiranju takvih odluka gdje jedan čitav narod izbace iz Ustavnog suda pa kažu `tamo nema predstavnika`, pa on sad kaže `mora Narodna skupština`. Ništa ne mora”, naglasio je Višković.

On je ukazao da u Ustavnom sudu BiH i danas sjedi Srbin, sudija Ustavnog suda kojeg na sjednicu 19. juna, kada su mijenjali svoja pravila gdje im više ni za kvorum ne trebaju Srbi, nisu čak ni obavijestili ni pozvali.

“Toliko o demokratiji, toliko o iskrenim namjerama, toliko o promovisanju zajedničkog života u BiH”, dodao je Višković.

Njemački državljanin Christian Schmidt, koji se predstavlja kao visoki predstavnik u BiH, rekao je da je “odlučio da neće stupiti na snagu zakon kojim se ukida obaveza ukidanja odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku Republike Srpske i Zakon o nesprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji Republike Srpske”.

On je dodao da će izmijeniti i Krivični zakon BiH tako što će se radnje kojima se, kako kaže, narušava ustavni poredak BiH tretirati kao krivično djelo.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...