KAKVA GREŠKA: Reklamirali turizam snimkama iz drugih zemalja, pa obrisali snimku...

Videozapis je u međuvremenu uklonjen.

  • Šareni svijet

  • 03. Jul. 2023  

  • 0

Filipinska reklamna agencija izvinila se zbog korištenja snimki drugih zemalja u promotivnom turističkom videu, javlja BBC. U kampanji su korištene snimke rižinih terasa u Indoneziji, pješčanih dina u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i slijetanja zrakoplova u Švicarskoj.

Agencija DDB Philippines izvinila se zbog "nesretnog propusta". Filipinska tajnica za turizam Christina Garcia Frasco rekla je da za snimanje videa nisu korištena javna sredstva.

Frasco je rekla da je ministarstvo turizma ponovo tražilo potvrdu reklamne agencije DDB Philippines da su materijali korišteni u videu njihovi vlastiti i originalni. Po njezinim riječima, "u svim ovim prilikama DDB je opetovano uvjeravao da su izvornost i vlasništvo svih materijala u redu".

 

Sporni video napravljen je kao dio kampanje "Love the Philippines" vrijedne 900.000 dolara, koja je pokrenuta krajem juna. Korištenje videa iz drugih zemalja prvo je otkriveno analizom francuske novinske agencije AFP i filipinskog blogera Sass Rogando Sasota.

Ministrica je najavila da će njen odjel osigurati da DDB Philippines preuzme odgovornost za video. DDB Philippines sa svoje strane je naveo da je korištenje pohranjenih snimki u videozapisima raspoloženja standard u industriji oglašavanja, ali se izvinio zbog korištenja stranih videa u ovom slučaju.

"Upotreba stranih snimki u kampanji koja promiče Filipine krajnje je neprikladna i kontradiktorna ciljevima", priznala je agencija. Videozapis je u međuvremenu uklonjen.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...