"NADAMO SE...": Erdogan potvrdio da još nije određen datum Putinove posjete Turskoj

Erdogan je rekao Putinu da će Turska nastaviti svoje "intenzivne" napore i diplomatiju za nastavak sporazuma o crnomorskom žitu.

  • Svijet

  • 04. Avg. 2023  

  • 0

Povodom posjete ruskog predsjednika Vladimira Putina Turskoj, predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je u petak da još nije poznat datum posjete, ali se razgovori nastavljaju, nadajući se da će posjeta biti upriličena u augustu.

"Datum nije utvrđen, ali razgovaraju ministar vanjskih poslova, šef obavještajne agencije, svi oni razgovaraju. Mislim da će ova posjeta, nadamo se, biti u augustu", rekao je Erdogan novinarima u Istanbulu nakon džuma-namaza, molitve muslimana petkom.

Izjave turskog predsjednika uslijedile su nakon njegovog telefonskog razgovora s Putinom u srijedu, u kojem su se dogovorili da će Putin posjetiti Tursku u narednim danima, prenosi Anadolija. 

Erdogan je rekao Putinu da će Turska nastaviti svoje "intenzivne" napore i diplomatiju za nastavak sporazuma o crnomorskom žitu.

Krajem jula, Rusija se povukla iz ugovora o crnomorskom žitu, rekavši da ruski dio sporazuma nije implementiran.

Sporazum, koji su Turska, Ujedinjene nacije, Rusija i Ukrajina prvobitno potpisale u julu prošle godine u Istanbulu, imao je za cilj obnavljanje izvoza žitarica iz ukrajinskih luka koji je zaustavljen kao rezultat rusko-ukrajinskog rata.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...