ISMET BEĆAR: "Oda mahalskom vladaru"

"On je ratni junak bez podviga, bez rana, bez ordenja. On je nebeski pravednik. Izbavitelj iz ropstva. Nemilosrdni oslobodilac bez svjedoka. On je spašeni Ryan. Posljednji preživjeli. Naš mačak pod šljemom!"

  • Mini market

  • 26. Avg. 2023  26. Avg. 2023

  • 10

"On je bio najpametniji od sve djece. Zamalo u kolijevci progovorio. On je jedino naučno praćeno dijete na Soukbunaru. Prokrvario je s početkom raspada Jugoslavije, a onda zaredom izdržao 1482 dana. Po sistemu kap po kap. On se smrtno žrtvovao da izbori naše nebesko carstvo i na kraju preživio. On je ubio nemejskog lava, uhvatio kerinejsku košutu, ukrotio kritskog bika. Taj je savladao morske talase, šibale su ga munje, nosili orkanski vjetrovi".

Piše Ismet Bećar/Facebook

"On je ratni junak bez podviga, bez rana, bez ordenja. On je nebeski pravednik. Izbavitelj iz ropstva. Nemilosrdni oslobodilac bez svjedoka. On je spašeni Ryan. Posljednji preživjeli. Naš mačak pod šljemom!

On je košarkaški genije. Dobar u napadu, još bolji u odbrani. Precizan na šutu, brz na krilu, snažan u skok igri. Neprikosnoveni autoritet svlačionice. Naš najtragičniji neostvareni talenat. Prerano ugasla zvijezda. Stečajni upravnik pobjednika Kupa evropskih prvaka. Nikad prežaljeni kapiten kluba kojeg više nema! Najviše rangirani provokator i zajedljivi kritičar NBA zvijezde Jusufa Nurkića.

Diplomirao pa onda studirao, na čučnjevima. Diploma ko šatorsko krilo. Pohranjena u Muzeju neobičnih predmeta. Zna je napamet. Šef bosanskohercegovačke diplomatije. Zadužen za odnose, posredovanje, javne i tajne pregovore s drugim državama!

On je Samanta s PinkBH. Muško savršenstvo bez mane. Vječita želja djevojačkih snova. On je lutka sa naslovne strane, nježan muž i brižan otac. Urla na tuđe kćeri i supruge, kao da su njegove!

On je Elmedin Konaković. Onaj koji je pređu svoju raspreo, nakon što je bio čvrsto opreo. On je vođa slijepih miševa. Taj vara sa zakletvom. Sve njegove medalje imaju drugu stranu. Autor mita o samome sebi. Ogoljeni rob vlastitih zabluda!"

P.S.

Povod za ovojutarnju odu vladaru dao mi je komentar jednog njegovog asasina, na koji sam nesretno nabasao poslije sabaha. Pravdajući jučerašnje bjesnilo svog razjarenog totema, ta moralna spodoba pred svjedocima piše: “Molimo vas za razumijevanje da ima i nas koji volimo emociju i strast koju Dino pokazuje prema svome poslu.”

Kamo sreće da sam pročitao išta drugo. Kamo sreće da je ljubav prema zemlji koju je branio moj otac, išta drugo do crna žuč… melanholična čežnja zbog nevolje u kojoj se našla.

Bože, olakšaj, a ne otežaj!

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...