OŠTRA DEBATA PRED KAMERAMA: „Gospodin Čengić i gospodin Zvizdić su sada u vlasti; Zakoni su povučeni, nova vlast nastavlja..."

Zastupnica Alma Kratina kazala je kako nova vlast nastavlja lošu praksu koju je provodila stara vlast.

  • Vijesti

  • 14. Sep. 2023  14. Sep. 2023

  • 0

Nakon stravičnog ubistva u Gradačcu i nasilja nad ženama, još jednom je potpuno jasno da je u parlamentu neophodno usvojiti novi Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji i izmjene Kaznenog zakona Federacije. Kako zaštititi žrtve nasilja i adekvatno kazniti nasilnike? 

Gosti emisije Odgovorite ljudima FTV-a bili su: Alma Kratina, Jasminka Džumhur, Jasmina Mujezinović, Diana Šehić, Vahidin Đaltur.

Kada je riječ o novom Zakonu o zaštiti od nasilja u porodici, Jasmina Mujezinović, direktorica Fondacije lokalne demokratije, istakla je kako na nivou Federacije BiH postoji nedostatak političke volje.

"Političari nisu zainteresovani da se stanje promijeni. Republika Srpska je dosad svoj Zakon o zaštiti od nasilja mijenjala dva puta da bi ga uskladila sa Istanbulskom konvencijom. Ostao je vrlo malo neusklađen. I oni upravo sad rade na izradi novog zakona koji će sto posto biti usklađen sa tom konvencijom. A mi pričamo tek o donošenju novog zakona posljednje tri godine i ne znamo kad će biti usvojen. Nedostatak političke volje u kontekstu da se zovnu ekspertne organizacije, eksperti iz drugih institucija. Moramo pitati političare – šta ih sprečava da jednom otvore oči – idemo da se pozabavimo tim problemima. Mi iz nevladinog sektora smo već pomalo umorni“, navela je Mujezinović.

Zastupnica Alma Kratina kazala je kako nova vlast nastavlja lošu praksu koju je provodila stara vlast.

Pogledajte video.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...