"OVO BI MOGLO DA PRIMORA ZAPAD DA SE ZALAŽE ZA MIR": Orban o pregovorima Ukrajine i Rusije - žestoko opleo po EU

"Dokle god konflikt traje, evropska ekonomija 'neće biti onakva kakvu želimo', ali u evropskim vladama dominiraju pristalice rata", poručio je mađarski premijer

  • Evropa

  • 16. Sep. 2023  

  • 3

"Članice EU će na kraju biti primorane da pristanu na mirovne pregovore Ukrajine i Rusije zbog domaćih ekonomskih poteškoća", rekao je mađarski premijer Viktor Orban.

"Pogoršanje ekonomske situacije na Zapadu primorat će zemlje da se zalažu za mir", rekao je Orban za radio "Košut".

"Dokle god konflikt traje, evropska ekonomija 'neće biti onakva kakvu želimo'. Ipak, kako je rekao, u evropskim vladama dominiraju "pristalice rata."

"Ako postoji išta što bi moglo da natjera zemlje EU da preispitaju svoj stav o konfliktu, onda je to dalje pogoršanje ekonomske situacije na Starom kontinentu", ocijenio je Orban.

"Većina ljudi u Evropi već dijeli stav Mađarske i protivi se sukobu, a ekonomski neuspjesi bi mogli da natjeraju ove ljude da 'izvrše pritisak' na vlade u svojim zemljama", dodao je on.

Prema riječima mađarskog premijera, ishod američkih predsjedničkih izbora sljedeće godine mogao bi također snažno utjecati na opštu poziciju Zapada po tom pitanju.

"Postoje dvije mogućnosti... predsjednički kandidati će ili podržati rat ili će objaviti kraj rata", rekao je on.

Mađarski premijer napominje da vjeruje da je američki predsjednik prilično sposoban da "stavi tačku" na sukob. To, međutim, ne znači da Evropa treba samo da "čeka da vila prekine rat magičnim štapićem", dodao je on.

Orban je kritikovao dosadašnji pristup bloka sukobu rekavši da je "181 milijarda evropskog novca" potrošena na podršku Kijevu, ali da "nismo ništa bliži miru". Nejasno je da li je mislio na dolare ili eure.

Prema podacima iz izvještaja "Praćenje podrške za Ukrajinu" koje redovno objavljuje njemački Kil institut za svjetsku ekonomiju, institucije i zemlje EU zajedno su obećale ukupno 131,9 milijardi eura (139,8 dolara) za Ukrajinu između januara 2022. i jula 2023.

Velika Britanija, Norveška i Švicarska, koje nisu dio EU, zajedno su obećale dodatnih 23,31 milijardi eura (24,8 milijardi dolara) u istom periodu, čime je ukupan iznos evropskih obaveza dostigao 155,21 milijardi eura (165,66 dolara), ukazuju podaci Kil instituta.

Viktor Orban dugo je tvrdio da je Zapad napravio grešku u vojnoj konfrontaciji sa Rusijom u Ukrajini. On je više puta izjavio da ne može biti vojnog rješenja za sukob, dodajući da SAD i njeni saveznici treba da prestanu da naoružavaju Kijev i umjesto toga traže mir sa Moskvom.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...