NATO GOMILA NOVE SNAGE NA KOSOVU: Britanska Vlada objavila da šalje…

Jedinica britanske vojske dodijeljena je komandantu NATO snaga na Kosovu na poseban zahtjev vrhovnog komandanta savezničkih snaga za Evropu američkog generala Chrisa Cavolija, saopćila je britanska vlada.

  • Regija

  • 01. Okt. 2023  

  • 0

Velika Britanija će uputiti oko 200 dodatnih vojnika u sastav Kfora nakon povećanja tenzija u sjevernom dijelu Kosova, saopćila je britanska vlada.

Nakon zahtjeva vrhovnog komandanta savezničkih snaga za Evropu i odobrenja Sjevernoatlantskog savjeta, Velika Britanija će u narednim danima rasporediti oko 200 vojnika iz Prvog bataljona Kraljevskog puka princeze od Walesa da se pridruže britanskom kontingentu od 400 vojnika koji je već na Kosovu u sklopu godišnje vježbe, navodi se u saopćenju britanske vlade.

Jedinica britanske vojske dodijeljena je komandantu NATO snaga na Kosovu na poseban zahtjev vrhovnog komandanta savezničkih snaga za Evropu američkog generala Chrisa Cavolija, saopćila je britanska vlada.

"Ovo raspoređivanje svjedoči o liderstvu i agilnosti Ministarstva odbrane Velike Britanije i osigurat će dodatnu snagu i stručnost NATO, kao dio nepokolebljive posvećenosti Britanije alijansi", piše u saopćenju.

Admiral Tony Radakin, načelnik Štaba odbrane, rekao je da raspoređivanje Prvog bataljona Kraljevskog puka princeze od Walesa pokazuje odziv Oružanih snaga Velike Britanije i da Velika Britanija nastavlja da bude osnovni dio NATO Alijanse, dijeleći vojnu ekspertizu i snagu.

"Širenje naše podrške KFOR-u naglašava našu nepokolebljivu posvećenost NATO i sigurnosti regiona Zapadnog Balkana", istakao je on.

"Pod komandom NATO i radeći zajedno sa snagama drugih savezničkih država, snage Velike Britanije biće na raspolaganKosovu", naveo je Radakin.

"Snage Velike Britanije su preuzele ključnu ulogu u očuvanju mira i jačanju sigurnosti u regiji više od dvije decenije i zajedno sa svojim saveznicima nastavljaju da pokazuju kolektivnu snagu u suočavanju sa složenim pitanjima sa kojima se svijet danas suočava", navedeno je u saopćenju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...