ZAPANJUJUĆI REZULTATI VELIKOG ISTRAŽIVANJA: Evo šta je potrebno raditi u zrelim godinama kako bi ojačali kognitivne sposobnosti…

Svih 1.683 odabranih za studiju bili su "u braku, vanbračnoj zajednici ili su imali romantičnog, intimnog ili seksualnog partnera."

  • Zdravlje

  • 16. Okt. 2023  

  • 0

Znanstvenici stalno pokušavaju otkriti zbog čega u starosti dolazi do opadanja kognitivnih sposobnosti, kao i kako to propadanje usporiti ili čak u potpunosti zaustaviti. 

I dok su ranije studije pokazale kako je fizička aktivnost u starijoj dobi ključna za zdravo tijelo i mozak, studija nedavno objavljena u časopisu The Journal of Sex Research, pokazala je kako je za zaustavljanje pada kognitivnih sposobnosti u starijoj dobi uveliko zaslužan - seks.

Kako navode znanstvenici, prilikom analize podataka koristili su se podacima iz Nacionalnog projekta društvenog života, zdravlja i starenja Univerziteta u Chicagu (NSLHA) koji je bio "prva nacionalno reprezentativna studiju o raskrsnici između društvenih i intimnih odnosa i zdravog starenja". Ti podaci bili su ključni kako bi se utvrdilo može li seksualni život starijih osoba, na bilo koji način, utjecati na kognitivni pad tokom starenja.

Autorica studije, Shannon Shen, docentica sociologije na Hope Collegeu u Michiganu, istaknula je kako je seksualnost "često zanemaren" dio života starijih Amerikanaca. Unatoč tome što postoji mnogo istraživanja o kognitivnom padu, malo je radova koji razmatraju koliko intimni društveni odnosi mogu biti korisni za kognitivno funkcioniranje."

Koristeći podatke NSLHA, Shen je ograničila uzorak studije na 1.683 osobe u dobi od 62 godine i starije, od kojih su sve dale potpune podatke o svom kognitivnom zdravlju i na neki su način bile u seksualnom partnerstvu. Svih 1.683 odabranih za studiju bili su "u braku, vanbračnoj zajednici ili su imali romantičnog, intimnog ili seksualnog partnera."

Rezultati su bili zapanjujući. Shen je otkrila da su starije osobe u dobi između 75 i 90 godina, koje su prakticirale seks barem jednom sedmično, pokazale bolju kognitivnu funkciju od svojih kolega koji su bili manje seksualno aktivni. 

Zanimljivo, studija je otkrila da nije svaki seks jednako blagotvoran za kognitivno zdravlje. Za ljude u dobi između 62 i 74 godine seksualna je kvaliteta bila ključna u određivanju nudi li seksualna aktivnost kognitivne koristi. Čini se da su bolje rezultate postizali oni koji svoj seksualni život smatraju zadovoljavajućim i ugodnim. U prijevodu, starije osobe ne bi trebale prakticirati seks, ako im on ne donosi zadovoljstvo.

Za starije osobe koje su u vezi, seks je važan za kasnije kognitivne funkcije, ali to ovisi o dobi i aspektu seksualnog odnosa, pojašnjava Shen. Oni u dobi 75 do 90 godina, koji su prakticirali seks jednom ili više puta sedmično, imali su bolje kognitivne funkcije pet godina kasnije u usporedbi s onima koji nisu prakticirali seks.

Posebno je zanimljivo koliko dobar seks sada, ima dugoročni učinak na kognitivno zdravlje. 

Oni u dobi od 62 do 74 godine koji su imali kvalitetniji seks s više fizičkog i emocionalnog zadovoljstva, imali su i bolje kognitivne funkcije pet godina kasnije u životu, dodaje Shen.

No, Shen dodaje kako studija nije savršena. Naime, u istraživanje nisu bile uključene druge varijable poput rase, razine prihoda, živi li osoba u vlastitom ili umirovljeničkom domu. 

Ipak, dodaje, otkrića su intrigantna i trebala bi potaknuti starije osobe da razmisle o svojim intimnim odnosima, ali i mlađe da razmisle o tome što i kako žele raditi u starijoj dobi, piše PsyPost.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...