OTROVNA HRANA U VRTIĆU: Djeca cijeli mjesec jela mrkvu s kadmijem

Prekoračenje vrijednosti kadmija utvrđeno je uzorkovanjem mrkve kod otkupljivača u Šempetru kod Gorice. Mrkva se uzgajala u povrtnjaku u Voklama.

  • Regija

  • 02. Nov. 2023  

  • 0

Djeca iz osam odjela dječjeg vrtića u Radovljici tokom oktobar ove godine konzumirala su oko 40 kg mrkve s prekoračenom vrijednošću teškog metala kadmija, što je u oktobru nadzorom otkrila slovenska Uprava za sigurnost hrane

Uprava je prije nekoliko dana objasnila da uzimanje uzorka mrkve na temelju izmjerenog sadržaja kadmija znači prihvatljiv rizik za zdravlje odraslih, ali neprihvatljiv rizik za zdravlje djece i beba. Zato su mrkve povučene iz upotrebe prošle sedmice. Vrtić je pošiljku primio krajem septembra.

Prekoračenje vrijednosti kadmija utvrđeno je uzorkovanjem mrkve kod otkupljivača u Šempetru kod Gorice. Mrkva se uzgajala u povrtnjaku u Voklama.

Otprilike 100 kilograma mrkve za pet kupaca, među kojima su i vrtići u Radovljici i Tolminu, isporučila je Poljoprivredna zadruga Cerklje. Njezin direktor Boštjan Luznar objašnjava da je zadruga bila samo posrednik između otkupljivača i uzgajivača s kojim ima ugovor.

Uprava je uzorke uzela 3. oktobra, a javnost je o tome obaviještena 27. oktobra. Proizvođač je potvrdio da su mrkvu prodali još četiri kupca, među kojima su tri zadruge s područja Kranja.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...