VOJNI ANALITIČAR ANTONIO PRLENDA: "Sukob će morati završiti sporazumom, ali bez Hamasa" (VIDEO)

Izrael neće stati dok ne bude u poziciji da kaže da je postigao vojnu pobjedu nad Hamasom, naglasio je Prlenda.

  • Svijet

  • 10. Nov. 2023  

  • 0

Svaki rat se završi na dva načina, ali obavezno za zelenim stolom – potpisivanjem kapitulacije poražene strane ili mirovnim ugovorom. Ovaj potonji u današnjoj praksi uobičajeno nazivamo zamrznutim sukobom, što, kada je u pitanju Palestina, konstantno stanje u posljednjih sedam decenija.

S obzirom na jasnu namjeru Izraela da uništi Hamas, ali i uporno ponavljanje vođa Hamasa da nema kapitulacije pred okupatorom, pitanje je na koji način će se završiti ovaj rat, uz sve vidljive, ali i nevidljive posljedice koje će iznjedriti.

Ovim povodom gost magazina Svijet na FTV-u bio je vojni analitičar Antonio Prlenda.

Sasvim je sigurno da Izrael ne može uništiti Hamas kao i da vođe tog pokreta nikada neće potpisati kapitulaciju. Da li to znači da će Izrael u jednom trenutku kada i ako potpuno ovlada Gazom, proglasiti pobjedu?

Prlenda smatra da će sukob na Bliskom istoku 'na neki način morati završiti sporazumom', ali, kako kaže, mala je vjerovatnoća da će u tom sporazumu sudjelovati Hamas. On je podsjetio da je Izrael dao precizan cilj – potpuno uništenje Hamasa.

„Hoće li ono biti potpuno ili djelimično, to će pokazati vojna operacija. S obzirom na brutalnost operacije i na velike gubitke u civilima, sigurno je da će rasti mržnja, i da je nemoguće da će se izbrisati oni tvrdolinijaši na strani Palestinaca koji će gledati da stvari pokušaju rješavati nasiljem pa i terorizmom. Pitanje je u kojoj će mjeri Hamas biti maknut sa lica Zemlje, to će morati zahtijevati da barem glavnina zapovjednika na terenu bude smaknuta, kako bi Izrael proglasio barem relativnu pobjedu“.

alt

Izrael neće stati dok ne bude u poziciji da kaže da je postigao vojnu pobjedu nad Hamasom, naglasio je Prlenda.

Cijena će biti brutalna, to je sasvim jasno. Izrael tvrdi da je ovladao sjeverom Gaze i njegova vojska emitira video klipove u kojima izraelski vojnici uništavaju tunele, ključno sredstvo Hamasa u borbi protiv izraelskih tenkova i pješadije. Već nekoliko dana tvrde da su opkolili vođu vojnog krila Hamasa, Jahju Sinvara za kojeg su rekli da se krije u nekom bunkeru, ali nisu rekli gdje se nalazi taj bunker.

Na pitanje kako vidi ishod te, ključne kopnene bitke u Gazi, Prlenda kaže:

„Sam oblik urbanog ratovanja je jedan od najkompliciranijih i posebno rizičan za onoga koji napada. U ovom trenutku izraelske snage protiv tih tunela se bore zrakoplovstvom, probojnim bombama, posebnim vrstama eksploziva. Veliko je pitanje kad će doći do tačke kad će izraelski vojnici morati ući u tunele, jer tek ulaskom u njih ste sigurni jeste li stvarno uništili nekog važnog zapovjednika Hamasa, drugo, šta je sa onim tunelima u kojima se kriju taoci. Ova složena operacija će zahtijevati da u nekom trenutku vojnici dublje uđu u te tunele, a to će značiti i porast gubitaka na njihovoj strani. Bit će zanimljivo kako će izraelska javnost reagirati na to. Strpljenje svijeta polako jenjava. Ono što će odrediti dalji tijek ove operacije je brzina kojom Izraelci djeluju prema tunelima i strpljenje međunarodne zajednice“.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...