"SB" POGLED PREKO ISTOČNE GRANICE BiH / VOJNI KOMENTATOR ANTONIO PRLENDA: "Repelent-1 srpski je odgovor Bayraktarima na Kosovu"

"Predsjedniku Srbije Vučiću je iznimno važno da srpska javnost čim prije bude svjesna da Vojska Srbije na kakav-takav način može parirati oružjima susjeda", kaže Prlenda.

  • Regija

  • 19. Feb. 2024  19. Feb. 2024

  • 2

Piše: Darko OMERAGIĆ

Činjenica da je među reprezentativnim naoružanjem, u povodu Dana državnosti Srbije, na tehničkom zboru u Nišu izložen i novonabavljeni ruski sistem za ometanje dronova Repelent-1, pokazuje da Vojska Srbije, u nekom eventualnom budućem sukobu, ozbiljno računa na sveobuhvatnu upotrebu bespilotnih letjelica, smatra naš vojni komentator Antonio Prlenda koji je za "Slobodnu Bosnu" objasnio šta ovo znači za cijeli region:

"Sada vidimo ne samo da Srbija napreduje u nabavci naoružanih bespilotnih letjelica, kakve su kineske CH-92 i CH-95, pa i razvoju vlastitih manjih dronova, nego ozbiljno računa da bi se besposadnim sistemima koristio i eventualni protivnik Srbije. Očigledno se radi o srpskom odgovoru na kosovsku nabavku dokazano efikasnih turskih naoružanih dronova Bayraktar TB2, koje u manjem broju odnedavno posjeduju kosovske sigurnosne snage."

DETEKTUJE BESPILOTNE LETJELICE

Ruski Repelent-1 samovozni je sistem za protuelektronsko djelovanje koje može detektirati bespilotne letjelice na daljinama od oko 30 kilometara te elektronski ometati njihove primopredajne satelitske navigacijske veze ili njihove upravljačke senzore. No, prema nekim izvorima, manje dronove može ometati tek na daljinama od oko 2,5 kilometara.

"Sistem Repelent-1 montiran je na vozilu i s različitim uspjehom se do sada koristio u suvremenim oružanim sukobima kakav je bio onaj u Nagorno-Karabahu i sada u Ukrajini. Sistem nije svemoguć, ali onaj koji računa na borbena djelovanja sistemima bez ljudske posade, bolje da ima ovakav sistem nego da ga nema“, konstatira Prlenda.

Antonio Prlenda

U javnosti još nije poznato koliko je Srbija do sada nabavila ovih sistema, kao ni da li se radi o novim ili polovnim, već negdje korištenim, sredstvima. Nije poznato, odgovora nam naš sagovornik, ni kojim putem je došla do ovog ruskog sistema, ali u posljednje vrijeme je u Srbiju slijetalo više teških transportnih aviona sa istoka, kojima se ovakvo naoružanje inače isporučuje.

Sistem za ometanje bespilotnih letjelica najbolje djeluje kad je u sprezi s jačim sistemom za protuelektronsko ometanje Krasuha-4, koji učinkovito ometa čak i satelite u niskoj orbiti oko Zemlje. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić već je u javnosti izrazio žaljenje što Srbija do sada još nije uspjela nabaviti sistem Krasuha-4, kojim je, po svojoj prilici, naoružan i ruski vojni kontingent u Siriji.

(Foto: Vodeničarski)

AKCIJA TRAŽI REAKCIJU

"Slično kao što ga je zabrinula hrvatska nabavka francuskih svenamjenskih lovaca Rafale, Vučić sada reagira i na kosovsku nabavku turskih Bayraktara. Važno mu je da srpska javnost čim prije bude svjesna da Vojska Srbije na kakav-takav način može parirati tim oružjima susjeda. Procesu modernizacije Vojske Srbije on svojim izjavama konstantno daje politički kontekst nekakve regionalne utrke u naoružavanju. Uz neskrivene stavove o 'srpskom svetu', ovo negativno utječe na mir i stabilnost u našoj regiji, pogotovo u situaciji kad svijet ne zna što bi mogao donijeti eventualni ponovni izbor Donalda Trumpa za predsjednika SAD-a", upozorava naš sagovornik.

U tom pogledu, Prlenda naglašava važnost međusobnih vojnih inspekcija po Sporazumu o subregionalnoj kontroli naoružanja između Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Republike Hrvatske i Republike Srbije, u sklopu zajedničkih mjera za izgradnju povjerenja i stabilnosti.

"Kada se ima u vidu sve brže opremanje naoružanim bespilotnim letjelicama, bilo bi vrlo bitno da se i ova borbena sredstva uvrste u one kategorije naoružanja koja podliježu toj kontroli", zaključio je Prlenda.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...