VOJNI KOMENTATOR ANTONIO PRLENDA ZA "SB" O VUČIĆEVOJ PRIJETNJI REGIONU: "Od raspada Jugoslavije niko nikada nije pokazao pretenzije prema teritoriji Srbije, a ako je mislio na Kosovo i NATO onda je u velikom problemu"

Za mišljenje o novoj Vučićevoj vikend-medijskoj akciji pitali smo vojnog komentatora Antonija Prlendu.

  • Politika

  • 12. Mar. 2024  12. Mar. 2024

Piše: Darko Omeragić

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u subotu je zaprijetio zemljama u okruženju jakom Vojskom Srbije. Ova prijetnja je bila neodređena, odnosno, teško je bilo razaznati u kojoj tačno zemlji u okruženju vidi opasnost po teritorijalnim integritet Srbije, naročito ako je poznato da Srbiji niko nije prijetio.

No, to Vučića nije spriječilo da izjavi kako "postoji novi vojni doktrinarni dokumenti koji govore da moramo (Srbija) biti mnogo snažniji nego danas i da ubrzano radimo na tome". Potom je dodao da je Srbija vojno neutralna zemlja, ali da mora čuvati svoju slobodu i biti mnogo snažnija od svih zemalja u okruženju. Rekao je i da se razmišlja o uvođenju vojnog roka, te da će u domaćim tvornicama proizvoditi dronove kamikaze, po uzoru na kineske, ali jeftinije.

Za mišljenje o novoj Vučićevoj vikend-medijskoj akciji zamolili smo vojnog komentatora Antonija Prlendu.

"Ne bi bilo loše da je Vučić bio još konkretniji pa nam rekao ko to prijeti Srbiji, jer od raspada Jugoslavije nikada niko nije pokazao pretenzije prema srpskom teritoriju od drugih zemalja koje su nastale raspadom SFRJ. Vučić ima problem s Kosovom koje jeste srpski teritorij, koji je izgubio jer je tadašnji Beograd počinio ratne zločine i etničko čišćenje na Kosovu. Ako zarati na Kosovu zaratiće s NATO-om i to je njegov veliki problem. Ako misli na ratovanje s NATO-om na Kosovu, sigurno je da za to snage nema. Zato mislim da je riječ o populističkim izjavama i problem je što on takvim izjavama unosi nemir i nestabilnost u regiji, jer kakav je to dobri susjed koji daje takve izjave i stalno potencira kao neki strah od neke navodne agresije, što je vrlo apsurdno. Šta onda mi u BiH da očekujemo nakon takvih izjava, posebno u kontekstu priče da predsjednik entiteta RS ne dolazi na vježbe OS BiH, a Vučić ga zove na svaku veću vježbu Vojske Srbije", kaže Prlenda.

Što se tiče Vučičevih jeftinih dronova odgovor na ovo pitanje je već dat u pitanju. Njemu je mnogo jeftinije posjedovati takve dronove nego kupovati projektile.

"Dovoljno je napraviti teledirigiranu letjelicu koja će biti sposobna ponijeti određenu količinu eksploziva i koju može navesti na protivničko sredstvo. Srbija radi na razvoju bespilotnih letjelica Pegaz, Vrabac i Stršljen, te još nekim manjima. Za to nije potrebno veliko tehničko umijeće, kao ni velika finansijska izdvajanja. Problem je u tome što Vučić takvih dronova može imati koliko hoće, jer ta sredstva nisu obuhvaćena kontrolama po Subregionalnom sporazumu o kontroli naoružanja. Bespilotne letjelice nisu dio tog sporazuma i zato mislim da je Vučić odabrao način koji je teško kontrolirati. Iako ni druge zemlje ne sjede skrštenih ruku bilo bi dobro da se i te letjelice podvrgnu kontrolama kako bi regija bila mirnija i manja mogućnost da neki od političara iz regije posegne za djelovanjem takvim sredstvima“, rekao nam je Prlenda.

Osim prijetnje naoružavanjem, Vučić najavljuje i transformaciju Vojske Srbije, kako bi bila djelotvornija na cijeloj teritoriji Srbije, kao i uvođenje vojnog roka.

"Ponovno uvođenje vojnog roka u susjednim zemljama na tragu je jačanja odbrambenih kapaciteta tih država. Svaka od njih tu ima svoje razloge, u skladu s politikama koje proklamiraju, bilo da je riječ o populizmu ili predizbornoj temi", kaže Prlenda.

Vezane vijesti

trenutak ...