USKORO SVE SE MIJENJA: Tesla više neće biti najveći proizvođač električnih automobila, sa trona ga skida…

Njihovi udjeli u istom razdoblju prošle godine iznosili su 13 posto (BYD), odnosno 17 posto (Tesla).

  • Auto

  • 27. Dec. 2023  

  • 0

Snažni rast prodaje kineskog BYD-a vodi do velikih promjena u poretku. BYD Auto sustigao je Teslu u globalnom tržišnom udjelu električnih vozila u trećem tromjesečju i očekuje se da će prestići Teslu kao globalnog lidera u četvrtom tromjesečju, objavio je istraživač tržišta Counterpoint Research u posljednjem izvještaju.

BYD i Tesla su u trećem tromjesečju imali su po 17 posto udjela u globalnom tržištu električnih vozila. Njihovi udjeli u istom razdoblju prošle godine iznosili su 13 posto (BYD), odnosno 17 posto (Tesla).

BYD je u martu 2022. prestao s proizvodnjom i prodajom automobila koje pokreću samo motori s unutarnjim sagorijevanjem, usmjerivši se na proizvodnju električnih automobila i plug-in hibridnih vozila (PHEV). Kineski div prodao je 822.094 putnička električna vozila u trećem tromjesečju, uključujući 431.603 električnih vozila i 390.491 PHEV-a.

https://revijahak.hr/wp-content/uploads/2023/12/BYD_SEAL-01.jpg

Na fotografiji je model BYD Seal, s električnih 313 KS s dometom od 500 km.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...