NOVA NADA ZA NAJTEŽE PACIJENTE: Njemački stručnjaci testiraju novu vrstu terapije za oboljele od raka…

Prema njemačkom Institutu za radioonkologiju OncoRay, to je prvi uređaj takve vrste u svijetu.

  • Zdravlje

  • 11. Jan. 2024  

  • 0

Doktori u njemačkom gradu Dresdenu istražuju novi postupak radioterapije za pacijente oboljele od raka koji kombinira dvije različite tehnike.

U utorak je isproban prototip koji kombinira snimanje cijelog tijela magnetskom rezonancijom (MRI) u stvarnom vremenu sa sistemom za protonsko zračenje, pri čemu se snop protona usmjerava na bolesno tkivo, javlja njemačka novinska agencija dpa.

Prema njemačkom Institutu za radioonkologiju OncoRay, to je prvi uređaj takve vrste u svijetu.

Pacijenti s rakom obično se nadziru MRI-om tokom radioterapije. Dobivene slike omogućuju bolje razlikovanje tumora od zdravog tkiva nego s drugim postupcima. Time je moguće preciznije odrediti šta treba ozračiti.

Osim toga, mogu se prepoznati promjene u obliku i veličini koje se mogu pojaviti između dvije radioterapije. Prototip sada može istražiti do koje mjere se tačnost protonske terapije može poboljšati MRI snimanjem.

Uređaj je postavljen u Medicinskom centru Univerziteta u Dresdenu.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...