NEVJEROVATAN SLUČAJ: Porodicama iz SAD-a tijela zatvorenika vraćena bez organa

Kada je tijelo stiglo, direktor pogrebnog poduzeća obavijestio je porodicu da se neće moći organizirati ceremonija s otvorenim lijesom jer je tijelo u vidljivom stanju raspadanja te mu nedostaju neki unutarnji organi, uključujući mozak. Porodica je nakon toga pokrenula tužbu.

  • Šareni svijet

  • 12. Jan. 2024  

  • 0

Dvije porodice iz SAD-a tvrde da je tijelima njihovih bližnjih, koje im je vratio Zatvorski odjel Alabame, nedostajao jedan ili više organa. Charles Edward Singleton umro je u dobi od 74 godine dok je bio u zatvoru za starije i nemoćne osobe Hamilton. Zatvorski kapelan kazao je njegovoj porodici da će se ustanova pobrinuti za organizaciju sahrane . Njegova kći Charlene Drake kapelanu je rekla da će oni sve organizirati i zatražila da se tijelo preveze u pogrebno poduzeće.

Kada je tijelo stiglo, direktor pogrebnog poduzeća obavijestio je porodicu da se neće moći organizirati ceremonija s otvorenim lijesom jer je tijelo u vidljivom stanju raspadanja te mu nedostaju neki unutarnji organi, uključujući mozak. Porodica je nakon toga pokrenula tužbu.

Zatvorski odjel Alabame rekao je za CNN kako ne želi komentirati neriješene sudske sporove i da ne odobrava ili obavlja obdukcije. "Nakon što zatvorenik umre, tijelo se prevozi u sveučilišni Odjel za forenzičke znanosti na obdukciju", stoji u priopćenju Odjela. 

"To nije ništa drugo do pljačka grobova"

Tužbu je podnijela i porodica Brandona Claya Dotsona, koji je pronađen mrtav u dobi od 43 godine u popravnom zavodu Ventress u Claytonu 16. studenog 2023. Njegova obitelj imala je poteškoća s dobivanjem tijela, a kada je stiglo, nije bilo pravilno pohranjeno i nalazilo se u procesu raspadanja.  

Obitelj je angažirala patologa da izvrši obdukciju, pri čemu je otkriveno da Dotsonu nedostaje srce. "Zatvorski odjel Alabame ili agent odgovoran za provođenje autopsije ili prijevoz tijela obitelji je bez objašnjenja i dopuštenja najbliže rodbine uklonio i zadržao Dotsonovo srce. Ovakvo ponašanje nije ništa drugo do pljačka grobova i sakaćenje", stoji u tužbi. 

"Osim ako se to posebno ne zatraži, organi se ne vraćaju u tijelo"

Uz zatvorski odjel, u tužbi se spominje i Univerzitet Alabame, koje ima praksu korištenja organa preminulih zatvorenika u svrhu medicinskih istraživanja. Glasnogovornik sveučilišta odlučno je odbacio bilo kakve optužbe i rekao da sveučilište nije izvršilo obdukciju Dotsona. Za sada nije poznato je li provelo autopsiju Singletona. 

Alicia Rohan, glasnogovornica Univerziteta Alabama, rekla je da univerzitet ne komentira neriješene parnice, ali da ima jasnu politiku autopsije.

"Provodimo obdukcije samo uz pristanak ili ovlaštenje. Kod obdukcije se uklanjaju organi i tkiva kako bi se na najbolji način utvrdio uzrok smrti. Saglasnost za obdukciju uključuje suglasnost za konačno odlaganje organa i tkiva. Osim ako se to posebno ne zatraži, organi se ne vraćaju u tijelo", kazala je. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...