VRHOVNI SUD RS: Odbrana Banjalučanke koja je trovala šeficu traži ukidanje presude, tužilac strožiju kaznu

Ninković je optužena da je djelo počinila u decembru 2022. godine u prostorijama Pedagoškog zavoda RS-a u Banjoj Luci.

  • Hronika

  • 26. Jan. 2024  

  • 0

Odbrana Banjalučanke Nine Ninković (58), nepravosnažno osuđene na dvije godine zatvora za pokušaj ubistva šefice Slađane T, zatražila je od Vrhovnog suda RS-a da se presuda ukine ili da se preinači, piše Faktor.

Ninković je optužena da je djelo počinila u decembru 2022. godine u prostorijama Pedagoškog zavoda RS-a u Banjoj Luci.

Advokat Aleksandar Jokić istakao je da je odbrana na žalbenom ročištu zatražila da se prvostepena presuda Ninković ukine i predmet vrati na novi postupak ili da se preinači jer tvrde da se ne radi o krivičnom djelu koje joj se optužnicom stavlja na teret. Takođe, zatraženo je da joj se ukine pritvor.

Tužilaštvo je zatražilo izricanje strožije kazne.

Optužnica je Ninković teretila da je u periodu od 8. do 21. decembra 2022. godine u prostorijama Pedagoškog zavoda RS-a u Banjoj Luci, u namjeri da ubije Slađanu T, u kafu joj sipala otrovnu materiju koja može prouzrokovati smrt.

Bila je optužena da je prvo u dva navrata u kafu sipala sredstvo koje sadrži natrijev hipoklorit, koji se nalazi u sredstvima za čišćenje, dezinfekciju i izbjeljivanje, a koji oštećena nije popila zbog sumnjivog mirisa, da bi 21. decembra 2022. godine u šoljicu kafe koja se nalazila na radnom stolu oštećene stavila prah "mravocid žoharocid". Sve su snimile kamere koje su postavljene tokom istrage, a snimak je ranije prikazan u sudnici.

Sudski vještak psihijatrijske struke Sanja Vukadinović – Stojanović, koja je u KPZ Tunjice radila intervju i posmatranje optužene, ranije je izjavila da je motiv degradacija na poslu, odnosno osjećaj da je ostala bez pozicije za koju je smatrala da pripada njenim sposobnostima i kvalifikacijama.

Ninković koja je po struci doktor pedagogije, jedno vrijeme je bila na poziciji v.d. direktora Pedagoškog zavoda, a kasnije i načelnica Odjeljenja za predškolsko i osnovno obrazovanje, ali je vremenom smijenjena sa tih pozicija i na kraju postavljena za inspektora - prosvjetnog savjetnika. U to vrijeme je, odlukom Vlade RS-a, na poziciju pomoćnika direktora imenovana oštećena Slađana T, po zanimanju profesorica geografije.

Kasnije, u septembru prošle godine je donijeto rješenje o njenom postavljanju za direktoricu ove ustanove. Inače, radi se o zaovi (muževoj sestri) Gorice Dodik, kćerke predsjednika RS-a Milorada Dodika.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...