GASI SVE I MOTAJ KABLOVE: Telekom kompanije upozoravaju da bi Huti mogli sabotirati zapadne internetske kablove u Crvenom moru

Upozorenje je uslijedilo nakon što je na Telegram kanalu povezanom s Hutima objavljena mapa kablova koji prolaze duž dna Crvenog mora. Slika je popraćena porukom: “Postoje karte međunarodnih kablova koji povezuju sve regije svijeta preko mora. Čini se da je Jemen na strateškoj lokaciji, jer u njegovoj blizini prolaze internetske linije koje povezuju čitave kontinente – ne samo zemlje”.

  • Svijet

  • 05. Feb. 2024  05. Feb. 2024

  • 0

Telekomunikacione kompanije povezane sa jemenskom vladom koju priznaju UN upozorile su da pobunjenici Huti planiraju sabotirati mrežu podmorskih kablova u Crvenom moru koji su ključni za funkcionisanje interneta na Zapadu i prenos finansijskih podataka, javlja Guardian.

Upozorenje je uslijedilo nakon što je na Telegram kanalu povezanom s Hutima objavljena mapa kablova koji prolaze duž dna Crvenog mora. Slika je popraćena porukom: “Postoje karte međunarodnih kablova koji povezuju sve regije svijeta preko mora. Čini se da je Jemen na strateškoj lokaciji, jer u njegovoj blizini prolaze internetske linije koje povezuju čitave kontinente – ne samo zemlje”.

Yemen Telecom je saopćio da je pokrenuo diplomatske i pravne napore u proteklih nekoliko godina da ubijedi globalne međunarodne telekomunikacijske saveze da nemaju nikakve veze s Hutima jer bi to ovoj grupi pružilo znanje o tome kako funkcioniraju podmorski kablovi. Procjenjuje se da Crveno more prenosi oko 17% svjetskog internet prometa duž optičkih cijevi.

U saopćenju, jemenska General Telecommunications Corporation osudila je prijetnje Huta da će napasti međunarodne podmorske kablove. Naveli su da čak 16 ovih podmorskih kablova, koji često nisu deblji od crijeva i koji su podložni oštećenjima od sidrišta brodova i potresa, prolaze kroz Crveno more prema Egiptu. Jedan od najvažnijih strateških je AE-1 dug 25.000 km Azija-Afrika-Evropa koji ide od jugoistočne Azije do Evrope preko Crvenog mora.

Sigurnosni analitičari na Zaljevskom sigurnosnom forumu tvrdili su prošle sedmice u izvještaju da su “kablovi više sigurni zbog relativne tehnološke nerazvijenosti Huta nego zbog nedostatka motivacije“.

Dodaje se da su “Huti zadržali sposobnost da maltretiraju površinske brodove preko projektila i brzih jurišnih letjelica, ali im nedostaju podmornice koje su neophodne da dođu do kablova“.

Međutim, upozorili su da kablovi na nekim mjestima prolaze na dubini od 100 metara, smanjujući potrebu za visokotehnološkim podmornicama. Kako navodi Guardian, 2013. godine su tri ronioca uhapšena u Egiptu zbog pokušaja presjecanja podmorskog kabla u blizini luke Aleksandrija koji obezbjeđuje veći dio internet kapaciteta između Evrope i Egipta.

Moammar al-Eryani, ministar informacija u jemenskoj vladi sa sjedištem u Adenu, rekao je da Huti predstavljaju ozbiljnu prijetnju “jednoj od najvažnijih digitalnih infrastruktura na svijetu“, dodajući da su Huti teroristička grupa koja ne zna za granice.

Huti su počeli gađati brodove na Crvenom moru u novembru, rekavši da gađaju plovila povezana s Izraelom u znak podrške Palestincima u Gazi.

Američke i britanske snage odgovorile su napadima protiv Hutija, koji su od tada proglasili i američke i britanske interese kao legitimne mete.

Glasnogovornik Hutija Mohammed Abdul Salam rekao je da je grupa spremna koristiti novu taktiku kako bi zaustavili američko-britansku agresiju na Jemen.

Rekao je da je odluka da se podrži Gaza “čvrsta i principijelna” i da “na nju neće uticati nikakav napad”.

“Što se tiče jemenskih vojnih sposobnosti, želimo naglasiti da ih nije lako uništiti i da su obnovljene tokom godina oštrog rata. Umjesto eskalacije i paljenja novog fronta u regionu, Amerika i Britanija bi se trebale pokoriti međunarodnom javnom mnjenju koje zahtijeva hitno zaustavljanje izraelske agresije, ukidanje opsade Gaze i prestanak zaštite Izraela na račun palestinskog naroda”, rekao je on.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...