IZRALESKI LIST UPOZORAVA NA VELIKU OPASNOST: "Zabrana ulaska muslimanima u Kupolu na stijeni tokom ramazana nije dobar potez"

Ali ovu vladu, najgoru u historiji Izraela, kontrolira Itamar Ben-Gvir, aktivista na Brdu hrama, a na čelu joj je propali državnik čiji je svjetonazor doveo Izrael na rub ponora.

  • Svijet

  • 20. Feb. 2024  20. Feb. 2024

  • 0

Odluka da se muslimanima zabrani dolazak na molitvu u džamiju Al-Aqsa tokom ramazana je najopasnija odluka koju je ova užasna vlada donijela od početka rata, stoji danas u uredničkom komentaru izraelskog lista Haaretz, prenosi Stav.ba.

Ramazan, koji počinje slijedećeg mjeseca, mogao je biti izvrsna prilika da se dokaže da Hamasovi glasnogovornici lažu i da Izrael ratuje protiv Hamasa, a ne protiv cijelog palestinskog naroda ili protiv svih muslimana. Bila je to prilika da se potkopa propaganda ove terorističke organizacije da Izrael namjerava naštetiti muslimanskoj slobodi bogoslužja na Brdu hrama (kako Jevreji nazivaju Kupolu na stijeni) i promijeniti tamošnji status quo, kao i prilika da se povuče razlika između Hamasa i Arapa u Zapadnoj obali, istočnom Jerusalemu i Izraelu.

Ali ovu vladu, najgoru u historiji Izraela, kontrolira Itamar Ben-Gvir, aktivista na Brdu hrama, a na čelu joj je propali državnik čiji je svjetonazor doveo Izrael na rub ponora. Posljedično, ne samo da propušta ovu šansu, već ramazan koristi kao priliku da dolije još ulja na vatru sukoba s Palestincima.

Na sastanku ratnog kabineta u nedjelju, premijer Benjamin Netanyahu ponovo je "pokleknuo" pred hirovima ministra nacionalne sigurnosti Ben-Gvira. Sudeći prema sažetku rasprave, čini se da policija namjerava strogo ograničiti ulazak muslimanskih vjernika u Al-Aqsu tokom ramazana, uključujući i arapske državljane Izraela. Ova odluka je donesena iako prošlo iskustvo pokazuje da zabrana ulaska na Goru tokom ramazana gotovo uvijek zahtijeva plaćanje visoke sigurnosne cijene. Iz palestinske perspektive, odluka je još jedan dokaz prijetnje njihovom statusu na njihovom najsvetijem mjestu.

Odluka je donesena u suprotnosti sa stajalištima Izraelskih odbrambenih snaga i sigurnosne službe Shin Bet, koji su tvrdili da bi ograničenja mogla zapaliti dodatne fronte sukoba u Jerusalemu, Zapadnoj obali i mješovitim jevrejsko-arapskim gradovima unutar Izraela. To je također napravljeno zbog primjedbi pravnih savjetnika, koji su istakli da postoji ustavni problem s nametanjem sveobuhvatnih ograničenja na slobodu bogoslužja izraelskih građana.

Prema statusu quo koji je sam Netanyahu više puta potvrdio, samo muslimani smiju moliti na Brdu hrama. Posljedično, argument da je Jevrejima sloboda bogoslužja također ograničena na tom mjestu je pogrešan, čak vrijedan prezira. Ova opasna odluka dolazi nakon odluke da se palestinskim radnicima sa Zapadne obale ne dopusti povratak na posao u Izrael i zatvaranja vrata Brda hrama za hiljade muslimanskih vjernika svakog petka.

Netanyahu više ne uživa pretpostavku neznanja ili pogreške u prosudbi. U najboljem slučaju, donio je ovu odluku iz razloga koji nemaju nikakve veze s nacionalnim interesima Izraela - naime, zabrinut je za stabilnost njegove vladajuće koalicije. A u najgorem slučaju, napravio je to kako bi proširio i radikalizirao rat, čime je odgodio obračun nakon rata.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...