IVICA IZ VICA: Zaštitu radničkih prava garantira čovjek koji je blagajnice Konzuma godinama držao na mizernim platama

Manje je pritom komičan Todorićev sukob s gramatikom, više onaj s elementarnom logikom.

  • Regija

  • 26. Feb. 2024  

  • 0

Piše: Boris POSTNIKOV (Portalnovosti)

Kada je prije nešto više od pet godina Ivica Todorić izišao iz Remetinca, njegova najava da će se kandidirati na izborima obećavala je dobru zabavu. Ono što smo napokon dobili u subotu, 24. februara, nadmašilo je ipak sva očekivanja. Upoznajte Zajedno Hrvatska: od rubno pismenog programa, preko fotografija koje kao da su skinute s nekog generičkog agencijskog stocka pa do samog imena stranke skovanog gramatici usprkos, službena stranica predstavlja nam partiju iz lošeg političkog vica.

Manje je pritom komičan Todorićev sukob s gramatikom, više onaj s elementarnom logikom. Zaštitu radničkih prava tako garantira čovjek koji je blagajnice Konzuma godinama držao na mizernim plaćama. Poduzetništvo i poljoprivredu želi razvijati onaj koji je Agrokorovim monopolom ucjenjivao male dobavljače, otjeravši dobar dio njih u propast. Neovisnost i transparentno financiranje medija obećava Gazda koji je oglašivačkim novcima i distribucijskim kanalima držao u šaci kompletan hrvatski medijski mainstream, pa se ondje o njemu poslušno šutjelo ili su mu novinari slali otvorena ljubavna pisma. Tako to, valjda, mora izgledati kada veći dio života provedeš odlijepljen od stvarnosti: na vrhuncu političkih deluzija Todorić javnosti predstavlja "stranku stručnjaka", ali na predstavljanju ne sudjeluje nitko osim njega samoga niti se bilo čije ime – barem u trenutku nastanka ovog teksta – može pronaći na stranici. Drugim riječima: stranka koja se temelji na hrvatskom zajedništvu za sada okuplja samo jednog poznatog člana.

I posve je zato razumljivo to što Todorića nitko ne shvaća ozbiljno. Kako bi i mogao, kada je njegov program kombinacija neprorađenih ličnih trauma i bezličnih ideja o tome što bi valjalo ponuditi biračima. Pa se bijes zbog gubitka Agrokora pretvara u najavu beskompromisnog obračuna s domaćim političkim kriminalom i stranom nelojalnom konkurencijom, pa se nižu obećanja većih plaća, poduzetničkih olakšica, braniteljskih prava, antikoruptivnih politika… Politički program stranke Zajedno Hrvatska, ukratko, generički je baš kao i one fotografije na internetskoj stranici: oko 80 posto tog programa potpisalo bi barem 80 posto hrvatskih stranaka. Samo što, ako je to točno, onda slijedi manje komično pitanje: da li je generički program stranke Zajedno Hrvatska ili je generička skoro kompletna hrvatska stranačka politika, skupa sa svojim uopćenim obećanjima, servilnošću spram veteranskih udruga, nepokolebljivom vjerom u podudarne interese poduzetnika i radnika, borbom protiv korupcije kao neprelaznom granicom političke imaginacije?

Na manje komično pitanje evo i nekoliko manje komičnih odgovora. Todoriću se možemo smijati samo ako zaboravimo da se hrvatska ekonomija, umjesto na njegove potplaćene blagajnice, danas sve više oslanja na daleko potplaćenije i obespravljenije imigrantske radnike i radnice. Da je poljoprivreda svedena na izvoz jeftinih sirovina dok u trgovačkim centrima kupujemo sve skuplju uvoznu hranu. Da medijski mainstream i danas poslušno servisira svoje oglašivačke gazde, od inozemnih banaka do telekomunikacijskih kompanija. Da je prizor nespretnog biznismena koji se pokušava snaći u političkim vodama smiješan samo ako zaboravimo na živopisnu tradiciju lokalnog političkog cirkusa u izvedbi poduzetničkih i menadžerskih zvijezda poput Željka Keruma, koji je upravljao Splitom, ili Tihomira Oreškovića, koji je upravljao čitavom državom. Da je izlet u stranačku politiku ionako tek sporedni dio Todorićeve vendete, koju – dok kod kuće promovira ekonomski suverenizam – vodi pred sudom u Washingtonu, pokušavajući od Hrvatske naplatiti milijarde eura. I da se propalom Gazdi na početku njegove unaprijed otpisane političke karijere smijati možemo samo ako prethodno zaboravimo tko ga je naslijedio. Ako zaboravimo, dakle, da je na čelu bivšeg Agrokora i na mjestu poslovnog gazde Hrvatske sada Pavao Vujnovac, čovjek koji kontrolira goleme segmente energetskog, prehrambenog, trgovačkog i prometnog sektora: netko moćniji nego što je Todorić ikada uspio postati.

Sve to, naravno, ne znači da program stranke Zajedno Hrvatska Ivice Todorića nije jedan od zabavnijih viceva koje smo u posljednje vrijeme čuli na hrvatskoj stranačkoj sceni.

Samo što nismo sigurni da je poanta vica Ivica.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...