BRITANSKI BROD POTPUNO POTONUO: Huti napadaju u Crvenom moru

Rubimar postao prvo plovilo koje je uništeno u kampanji zbog izraelskog rata protiv Hamasa u Gazi.

  • Svijet

  • 02. Mar. 2024  

  • 0

Britanski teretni brod Rubimar potonuo je u Crvenom moru nakon što je posada bila primorana da ga napusti zbog napada jemenskih Huta. Napad se dogodio u Bab el-Mandabu, 35 nautičkih milja južno od Al Mukhe, Jemena, u nedjelju uveče.

Brod, dužine 171,6 metara i širine 27 metara, bio je registrovan u Velikoj Britaniji. Posada je napustila brod nakon napada, a iako je UKMTO izjavio da je cijela posada bezbjedna i da se sprovodi istraga, brod je kasnije potonuo. Rubimar je postao prvo plovilo koje je uništeno u kampanji zbog izraelskog rata protiv Hamasa u Gazi. Brod je potonuo nakon što je bio napadnut, a potonuće je potvrdila međunarodno priznata vlada Jemena i regionalni vojni zvaničnik.

Brod je bio napušten 12 dana nakon napada, iako su postojali planovi za tegljenje do sigurne luke. Huti koje podržava Iran, koje su tvrdile da se brod skoro odmah potopio nakon napada, nisu odmah priznale potonuće broda.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...