NA GODIŠNJICU REINTEGRACIJE GRBAVICE, GLAVNOG TOPOSA ROMANA: Radio dva i Bakir Hadžiomerović predstavili novu pjesmu sa albuma "Kad sam bio hodža" (VIDEO)

"Protegnuta ko mora od jednog aprila do drugog dalekog marta, okruženost i sabijenost Sarajeva kao metafore i temelja našeg svijeta i danas određuje naš doživljaj naših života."

  • Kultura

  • 19. Mar. 2024  19. Mar. 2024

  • 1

U svom intervjuu za "Slobodnu Bosnu", pisac Damir Ovčina otkrio je kako njegov popularni roman "Kad sam bio hodža", kojeg već sada smatraju bh. klasikom u književnosti, nastavlja živjeti kroz muziku.

Ovčina je naveo kako je album nazvan po njegovom romanu rezultat saradnje između njega i Jasmina Vesnića.

Danas, na dan reintegracije sarajevske Grbavice koja je glavni topos Ovčininog romana, Radio dva i Bakir Hadžiomerović objavili su novu pjesmu "Kao i tada", za koju je tekst pisao Ovčina, a muziku Vesnić. Aranžman za pjesmu radio je Dino Šukalo, a cijeli videospot uprizoren je slikama i crtežima Samira Solakovića, završavajući taj album udarom snage nakupljene iz potisnutosti i sjete.

"Protegnuta ko mora od jednog aprila do drugog dalekog marta, okruženost i sabijenost Sarajeva kao metafore i temelja našeg svijeta i danas određuje naš doživljaj naših života."

Deset pjesama Radija dva s albuma "Kad sam bio hodža" opjevava to vrijeme od prve slike snijega na jednom krovu u Aerodromskom naselju do zadnje uhvaćene na tom istom mjestu s istim likovima više od četri godine kasnije. Pjesma, kao i tada, je taj sekund rasplitanja jedne lične priče na mjestu njenog početka.

Kao i tada docrtava liniju povučenu snijegom, nastavljenu pticama aerodromskim dušicom, a još neotkrivenu u nizu novih pjesama skoro spremnih za objavljivanje. Radio dva i Bakir Hadžiomerović, čiji glas kao da je čekao baš ovu pjesmu.

Poslušajte i sami:

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...