Svijet
PROMJENE U ZAPADNOJ AFRICI: Ruske snage ušle u bazu s američkim vojnicima u Nigeru
Prije 20 min0
Krompir se može skuhati u pavlaci i začiniti s malo bijelog luka.
Gastro
22. Mar. 2024 22. Mar. 2024
0
Mnoge domaćice su mišljenja da je pravljenje pire krompira čas posla, vrlo jednostavno jelo, međutim profesionalni kuhari tvrde da, ukoliko želite neodoljivi ukus krompira, morate obratiti pažnju na nekoliko stvari. Uložiti malo više truda.
Pravilno kuhanje krompira je najvažnije kod pripremanja pirea. Prije kuhanja, krompir se oguli i nasiječe na komade. Važno je da su ti komadi približne veličine, manji će se prekuhati, a veći se neće uopće dovoljno skuhati.
Čovjek bi mogao pomisliti da je to svejedno u smislu: "I tako će se sve zgnječiti na kraju u pire". Ali prekuhani krompiri preuzmu previše vode pa je pire onda vodenast.
Još nešto, krompir je poput male spužve. On upija tekućinu u kojoj se kuha zbog čega se kasnije može lako zgnječiti u pire. Ali voda ne daje pireu nikakvu aromu, zbog čega je najbolje krompir odmah skuhati u lagano posoljenom mlijeku.
Tako će krompir odmah preuzeti dio arome te će kasnije biti jako kremast. Osim toga, kod kuhanja dodajte malo jestivog škroba u mlijeko. Ako ćete kasnije trebati još malo tekućine za pire, nećete morati dodati mlijeko iz frižidera, nego mješavinu mlijeka i škroba. To će fino zgusnuti i još aromatizirati pire.
Također, krompir se može skuhati i u vrhnju, te začiniti s malo bijelog luka i svježim začinskim biljem poput majčine dušice ili ruzmarina.
Svijet
PROMJENE U ZAPADNOJ AFRICI: Ruske snage ušle u bazu s američkim vojnicima u Nigeru
Prije 20 min0
Svijet
TURSKO ORUŽJE KOJE SVI ŽELE IMATI: Bayraktar TB3 UAV ostvario let s rekordnom visinom (VIDEO)
Prije 22 min0
Auto
DA LI "TESLA" PRIPREMA NOVI KRUG OTKAZA: "Glasine koje smo čuli upućuju na to da bi te brojke mogle uključivati..."
Prije 26 min0
Kultura
POSLIJE SNIMANJA NEMA KAJANJA: Jim Carrey priznaje da žali što je snimio film koji je zaradio skoro 61 milion dolara
Prije 36 min0
Gastro
PROLJETNI DETOKS: Ovaj sok idealan je i za jačanje imuniteta
02. Maj 20240
Gastro
MOŽDA NIJE "PRIGODNO" ZA 1. MAJ, ALI ZA DRUGI JESTE: Ovo je jelo toliko jednostavno, a nevjerovatno ukusno i hrskavo.
01. Maj 20240
Gastro
ODMAH NAKON PRVOMAJSKOG ROŠTILJA: Na brzinu napravite desert za koji vam treba samo jedna jabuka i oduševite ukućane… (VIDEO)
01. Maj 20240
Gastro
VRLI PITAC NEKI: Na brzinu napravite polagani burek i ne zaboravite jogurt… (VIDEO)
Prije 9h0
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.