MNOGE ZDRAVSTVENE DOBROBITI: TV doktor tvrdi da ovaj jednostavan napitak sagorijeva masnoću na stomaku

Od pomoći u sagorijevanju više masti, do razgradnje štetnih naslaga u krvnim žilama, pa čak i potencijalnog sprječavanja bolesti poput demencije.

  • Zdravlje

  • 25. Mar. 2024  25. Mar. 2024

  • 0

Samoprozvani zdravstveni guru i stručnjak za prehranu, dr. Michael Mosley, nedavno je u svom podcastu Just One Thing pohvalio napitak za koji kaže da može odgoditi demenciju, sagorjeti masnoću s stomaka i poboljšati zdravlje srca. Preporučio je ispijanje zelenog čaja.

Dr. Mosley tvrdi da bi on mogao imati više zdravstvenih prednosti od crnog čaja i kafe zbog velike količine polifenola. Polifenoli su korisni biljni spojevi s antioksidativnim svojstvima, koji nam mogu pomoći u održavanju zdravlja i zaštiti od raznih bolesti.

Studije pokazuju da su polifenoli snažni antioksidansi, navodi Mosley. U toj ulozi, sprječavaju ili poništavaju oštećenja naših stanica uzrokovana starenjem, okolišem i načinom života.

Gloucestershire Live izvještava da je dr. Mosley rekao: “Ja sam veliki poklonik crnog čaja, ali trenutno pijem zeleni čaj koji je bogat polifenolom poznatim kao epigalokatehin-3-galat ili EGCG, koji donosi niz dobrobiti, pogotovo za mozak.”

Dr. Mosley objašnjava da zeleni čaj ima mnoge zdravstvene dobrobiti, od pomoći u sagorijevanju više masti, do razgradnje štetnih naslaga u krvnim žilama, pa čak i potencijalnog sprječavanja bolesti poput demencije.

Pijenje zelenog čaja može smanjiti rizik od srčanog ili moždanog udara, zato što zeleni čaj sadrži epigalokatehin-3-galat.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Leedsu pokazali su da se taj polifenol može vezati i razbiti potencijalno opasne plakove u krvnim žilama, prenosi Index.hr.

“Spojevi u zelenom čaju također mogu pomoći u sagorijevanju više visceralne masnoće. To je masnoća koja se nakuplja u vašim organima i koja je povezana s kroničnim bolestima poput bolesti srca i dijabetesa tipa 2. U maloj studiji, ljudi koji su uzeli ekstrakt zelenog čaja prije vježbanja sagorjeli su 17 posto više abdominalnog sala od onih koji nisu uzeli uzorak”, napominje stručnjak.

“Postoje istraživanja koja sugeriraju da EGCG u zelenom čaju može potaknuti bolju funkciju vašeg mozga i čak ga može zaštititi od bolesti poput demencije”, zaključuje dr. Mosley.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...