VUČIĆ SLAVI KONAKOVIĆA: Šta pleme zna o suverenitetu BiH

Panika koja je nastala je najbolje izražena u Vulinovoj izjavi u kjojoj on ne krije da će ako se Rezolucija usvoji (a očigledno da je Amerika stala iza nje) to biti početak kraja manjeg entiteta u BiH.

  • Politika

  • 11. Apr. 2024  11. Apr. 2024

  • 12

Sjetimo se Miloševića kada se iscrpio ratovima, prvo zagrijavanjem u Sloveniji, zatim u Hrvatskoj i na kraju sav arsenal u BiH. U tom momentu su ga sustigle sankcije, koje su izmorile građane Srbije. Umjesto da ga objese na Terazijama, pritisnut svim problemima, krenuo je hazarderski na Kosovo. Nije imao šta izgubiti, nego samo dobiti na vremenu, ne bi li se nekim čudom Rusija umiješala, piše Suad Đozić, ReSTART BIH za Ljudski.ba.

Sličnu situaciju imamo i danas. Radikalni Vučić je Zapadu obećao da jedini u Srbiji ima m… priznati Kosovo. Dali su mu vlast, a on slagao! Od tada, veza s Putinom mu je čuvala obje stolice zagrijane. Ovih dana sve to stiže na naplatu. Njemačka i Ruanda koje su kroz katarzu postale najuspješnije države svojih kontinenata su pokrenule inicijatvu za Rezoluciju o genocide u Srebrenici, ne bi li se i Srbija dozvala pameti i okrenula novu stranicu ispisivanja historije.

Panika koja je nastala je najbolje izražena u Vulinovoj izjavi u kjojoj on ne krije da će ako se Rezolucija usvoji (a očigledno da je Amerika stala iza nje) to biti početak kraja manjeg entiteta u BiH.

Brzo su otišli u posjetu najprijateljskijoj državi na cijelom Zapadu, Francusku. Tamo su vjerovatno ponovo sijali strah o potencijalnom islamskom terorizmu, ako bi se BiH kroz građanski model uređenja države prepustila dominantno brojnim ‘muslimanima’. Svi se sjećamo Miterana i njegovog slijetanja na sarajevski aerodrom u zadnji čas prije bombardovanja srpskih položaja na brdima oko Sarajeva od strane NATO-a. Sjećamo se i francuskih bataljona u UNPROFOR-u i njihove uloge u višegodišnjoj blokadi i opsadi Sarajeva.

Također Vučić se hvali i da će lično finansirati Konakovića, da sutra ponovo okupi svoje pleme, kako je to prvobitno Alija radio. Na taj način, Vučić želi da svima na Zapadu potvrdi kako smo tri plemena koja nikada neće živjeti zajedno i da je ON TAJ koji upravlja sa dva plemena. Treće, najmanje pleme prepustio je Zagrebu.

Predsjednik Srbije želi da se čupa kod svojih pristalica za definitivni gubitak Kosova, koji je sada svima i u Srbiji očigledan, ali i da prije ponavljanja izbora u Beogradu dobije neke političke poene. Šta želi postići manipulator koji potiče iz Čipuljića pored Bugojna. Svi koji prate vijesti, znaju da Vučić nikada nije osporio teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Zašto? Pa jednostavno vlast iz BG teško pokrivaju i siromašne dijelove unutar Republike Srbije, poput južne i istočne Srbije, odakle se kompletno stanovništvo preselilo ili u Beograd i Novi Sad ili otišlo u treće zemlje.

Vučić u stvari osporava suverenitet BiH unutar njenih državnih granica. Na taj način on, preko Dodika, želi da entitet RS postanu država u državi. To želi postići tako što vlast u tom entitetu na čelu sa Dodikom neće više poštovati državu ni na koji način. Napustit će državne institucije, napraviti vlastite izbore, svojim zakonima prisvojiti zemlju (državnu teritoriju), napraviti frku pri kojoj će EUFOR (da bi spriječio sukobe) izaći na entitetsku granicu i polako obikovati kiparski scenario trajne podjele. A sam čin odcjepljenja može se ostaviti za neka bolja i sretnija vremena, pa i za 50 godina. On kao i Milošević nekada, želi dobiti na vremenu, tako da ne bi morao polagati račune svom narodu za višedecenijske laži kako će vratiti Kosovo.

Pošto ReSTART BiH nema nikakve mehanizme da se adekvatno suprotstavi onome što Vučić trenutno radi preko Dodika (naše vrijeme možda dođe ako država sve ovo o čemu pišem preživi), javno predlažem sljedeće:

Vrh SDP (Nikšiću i Mijatoviću ne vjerujem, ali evo prilike da me demantuju) mora predložiti hitan sastanak sa DF-om i SBiH; te ako razgovor urodi plodom, treba se riješiti Vučićevog i Plenkovićevog igrača. Ako pak to bude nedovoljno, čak i SDA je opcija (ne zato što je drugačija od svog ogranka NiP-a, nego što je mnogo jača snaga). Na SDP-u je ovaj put isključiva odgovornost!

Historijski trenutak je da konačno se zaigra sa bijelim figurama. Ovo je trenutak kada se lomi kakvu ćemo i da li ćemo državu djeci ostaviti. Ili ćemo biti narod bez države kao Kurdi i Palestinci. Nemojte da nam Zvizdić, kao Alija nekada, govori ‘mirno spavajte’, međunarodna zajednica (NATO) je uz nas! Jednom ste dokazali da ne mislite dobro za narod BiH, tada je bilo 100.000 mrtvih. Ako dva puta napravite istu grešku, vi koji obnašate vlast u državi, odgovarat ćete nakon ovog mog pisma.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 12

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...