ALARMANTNO: Otrovne supstance u kozmetici, posebno je opasan jedan sastojak…

Sve se više kozmetičkih proizvoda prodaje na internetu, ali i u slobodnoj prodaji bez potrebnih certifikata. Taj segment prodaje mora se obavezno regulirati, poručuju farmaceuti.

  • Zdravlje

  • 17. Apr. 2024  

  • 0

Analiza neovisnog laboratorija u Americi pokazala je da su razine kancerogenog benzena u kremama barem dvanaest puta veće od ograničenja. Riječ je o popularnim kozmetičkim brendovima kojima se koriste milioni ljudi. Trebamo li i mi zbog toga biti zabrinuti?

Benzen je kancerogen i itekako može utjecati na zdravlje. Osim njega analize pokazaju da dio kozmetike sadržava konzervanse, umjetne boje i mirise.

-Zabrinjavajuća je mikrobiološka nečištoća odnosno prisutnost mikroorganizama ili plijesni, bakterija koje su zabranjene i ne smiju biti prisutne u kozmetici kao i neke toksične tvari.


Sve se više kozmetičkih proizvoda prodaje na internetu, ali i u slobodnoj prodaji bez potrebnih certifikata. Taj segment prodaje mora se obavezno regulirati, poručuju farmaceuti.

Ako vi uzmete da se ta kozmetika na štandu nalazi i na plus 40 i u neadekvatnim uvjetnima, a ne znate je li konzervirana, odgovaraju li svi parametri naravno da je problematična.


Ono što dermatologe zabrinjava, a potrošače ugrožava je činjenica da proizvođači nisu obavezni napisati sve sastojake na deklaraciji. Uz to proizvođači često zavaravaju korisnike jer ne navode potencijalno štetne sastojke te je veća kontrola kozmetičkih proizvoda nužna.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...