RIJEČI VLADIKE MIHAILA ODZVANJAJU CRNOM GOROM: "Posljednji adut u cilju ostvarenja VELIKE SRBIJE je SPC, CRNA GORA NEĆE DOZVOLITI..."

Ogromna je iluzija Srpske pravoslavne crkve (SPC) i njenih pomagača da će srušiti savremenu državu Crnu Goru, njenu vlast i poredak, njen suverenitet, teritorijalni integritet, identitet, međunarodno priznatu nezavisnost i inkorporirati je u „veliku Srbiju", rekao je Pobjedi poglavar Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) mitropolit Mihailo.

  • Regija

  • 06. Jan. 2020  06. Jan. 2020

  • 8

Crna Gora će iz spora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), zbog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, izaći kao pobjednica, rekao je vladika i istakao da država brani istorijsku istinu, tradiciju, svoj narod, građane, istorijsku autokefalnu CPC, ali i samu sebe.

Crna Gora je, kaže mitropolit, kao i vijekovima ranije nepobjediva u pravednoj vlastitoj samoodobrani, kojom brani svoju slobodu i ugroženi opstanak.

- Očekujem da će Zakon o slobodi vjeroispovijesti doneti konačno pravedno rješenje crnogorskog pravoslavnog crkvenog pitanja - navodi on.

Spor između države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve će se riješiti u korist države Crne Gore, prema usvojenom Zakonu o slobodi vjeroispovijesti i na osnovu drugih važećih zakona i pravnog sistema crnogorske države, usklađenog sa demokratskim i humanim međunarodnim pravnim poretkom i njegovim najvišim standardima, ocenio je mitropolit.

Prema njegovim riječima, ogromna je iluzija SPC i njenih pomagača da će srušiti savremenu državu Crnu Goru, njenu vlast i poredak, njen suverenitet, teritorijalni integritet, identitet, međunarodno priznatu nezavisnost i inkorporirati je u „veliku Srbiju".

Poslednji adut u cilju ostvarenja „velike Srbije" je SPC, kao par ekselans politička organizacija, a ne verska institucija koja idejno predvodi blok prosrpskih partija u Crnoj Gori. Crna Gora će dobiti ovaj spor, jer brani istorijsku istinu, tradiciju, svoj narod, građane, istorijsku autokefalnu CPC i samu sebe, kao jedinstvo i celinu svih ovih svetinja.

 - Crna Gora je, kao i vijekovima ranije, nepobjediva u pravednoj vlastitoj samoodobrani, kojom brani svoju slobodu i ugroženi opstanak. Crna Gora je nepobJediva, jer se brani pravom i pravdom, humanim i demokratskim zakonima, mirom i ljubavlju, viteštvom i čojstvom. Ona nikoga ne ugrožava, niti bilo kome što otima.

 - Crna Gora vraća pod svoju ingerenciju svoju neotuđivu imovinu i sakralno kulturno nasleđe koje na njenoj državnoj teritoriji nikome ne može pripadati bez isključivo crnogorskoj državi. Crna Gora će pobIJediti, jer je njena pozicija legalna i legitimna, zasnovana na pravu i pravdi, istoriji, realnoj i većinskoj biračkoj volji građana birača, jednom rečju svi argumenti su na njenoj strani.

- Uostalom, da država Crna Gora nije apsolutno sigurna da u ovome slučaju brani apsolutno istinu, ona ne bi ni pokretala ovaj epohalni, istorijski proces - ocijenio je mitropolit Mihailo.

Vladika je najavio i da će Crnogorska pravoslavna crkva uskoro otvoriti svoju bogoslovsku školu na Cetinju.

Badnjake su danas na Cetinju nalagali Mitropolija crnogorsko primorska MCP i Crnogorska pravoslavna crkva. Vjernici MCP badnjake su nalagali ispred Cetnjskog manastira a CPC ispred Dvora kralja Nikole.

Na Cetinju su primjetne i pojačane mjere bezbjednosti.

loading...

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...