I GLUMAC BIKOVIĆ GOVORIO NA "DANU RS-a": Podvig boraca Srpske obavezuje srpski narod na jedinstvo

Dramski umjetnik iz Srbije Miloš Biković rekao je danas u Banjaluci da su borci Republike Srpske učinili podvig dajući svoje živote za slobodu i istinu i doprinijeli vaskrsenju cijelog srpskog naroda.

  • Mini market

  • 09. Jan. 2020  09. Jan. 2020

  • 5

Biković je istakao da taj podvig obavezuje srpski narod na jedinstvo, te danas sa Srbima iz Republike Srpske slave ne samo Srbi iz Beograda, Novog Sada, Vršca, Niša, nego i iz Moskve, Čikaga, Beča, Sidneje i svih drugih mjesta u kojima žive.

"Braneći Srpsku, vi ste branili srpstvo, a braneći Kosovo i Metohiju, te Srpsku crkvu u Crnoj Gori ne branimo crkvena zdanja, nego svoj integritet, pravo na život, branimo svoj duh", rekao je Biković obraćajući se gostima u Banjaluci na Svečanoj akademiji povodom obilježavanja Dana Republike.

On je rekao i da je skupa bila istorija srpskog naroda, da bi se sada tek tako predala i tek tako zaboravila.

"Biti Srbin nikada nije bilo lako, a danas je kao nikada do sada jasno da se srpski narod nalazi na braniku pravoslavlja", rekao je Biković.

Prema njegovim riječima, snagu da stoji na braniku pravoslavlja, srpskom narodu daje duh svetosavlja, koji se osim liturgijom njeguje i kulturom.

"Kada napustimo duh svetosavlja, mi se gušimo u dekadenciji i primitivizmu i korupciji. Bez tog duha, njegovanog duhovnošću i kulturom, mi kao i da ne ličimo na Srbe. Taj duh nije rezervisan samo za pravoslavne Srbe, nego i za našu braću muslimane, katolike i Jevreje, kao i za sve one koji u miru i ljubavi žele sa nama komad neba", rekao je Biković.

On je istakao značaj održavanja sjećanja na život i rad Svetog Save, koji je, kao i mnogi mladi danas koji odlaze iz svoje zemlje u potrazi za znanjem ili materijalnim statusom, otišao iz Srbije u Svetu Goru, ali se uvijek vraćao u otačastvo, izdižući Srpsku crkvu na viši nivo, dok joj nije obezbijedio i samostalnost.

Biković je napomenuo da danas svetosavski duh osvjetljava otačastvo koje Srbi nose sa sobom u svim seobama i odlascima, da bi ga sačuvali i da bi mu se mogli vraćati, te obnavljati i njega i sebe.

"Ugrađen je taj duh i u temelje Republike Srpske, jer svetosavlje je uporište našeg identiteta", rekao je Biković.

On je napomenuo da Srbi rasijani po svijetu mogu da budu velika prijetnja za opstanak srpskog naroda, ali i njegova snaga.

"Ako razvijemo platformu i omogućimo tim ljudima da doprinesu svojoj zemlji, te da u njima razvijemo stvaralački i državotvorni duh, upravo to može biti naša prednost u njihovom odlasku. Ono što treba da im pružimo je duševna hrana – kultura", rekao je Biković.

Svečana akademija povodom Dana Republike i 28. rođendana Srpske, čiji je ovogodišnji slogan "Za sva vremena", održava se u banjalučkoj Sportskoj dvorani "Borik".

Svečanoj akademiji prisustvuju predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, premijer Srbije Ana Brnabić i Njegova svetost patrijarh srpski Irinej.

Akademiji prisustvuju i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, premijer Srpske Radovan Višković, ministri u Vladi Srpske, izaslanik predsjednika Srbije Nikola Selaković, ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša SteFanović, ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić.

Svečanoj akademiji prisustvuju ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov, ambasador Srbije u BiH Aleksandar Đorđević, te delegacija Srpske liste sa Kosova i Metohije predvođena predsjednikom Goranom Rakićem.

Među prisutnima su i predstavnici Republike Srpske na nivou BiH, lideri političkih partija, predstavnici nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, diplomatskog kora, te zvanice iz javnog, društvenog i političkog života.

(Srna/SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...