JAKO OPASNE PORUKE S PROSLAVE DANA REPUBLIKE SRPSKE Dodik: 'Naša budućnost je u integriranju sa Srbijom, taj proces ništa neće zaustaviti'

Vodeći hrvatski mediji na naslovnim stranama i udarnim terminima objavili su danas neke od poruka upućenih s proslave neustavnog dana Republike Srpske ocjenjujući ih kao opasne za regionalnu stabilnost i sigurnost.

  • Društvo

  • 09. Jan. 2020  09. Jan. 2020

  • 8

Zagrebački Jutarnji List već u naslovu ističe da su poruke koje je uputio Dodik vrlo opasne, a kao ilustraciju navode Dodikovu izjavu kako je "budućnost Republike Srpske u integriranju sa Srbijom" te da "taj proces ništa neće zaustaviti".

"Ne smijemo bježati od naše integracije sa Srbijom... Neka se (drugi) ljute koliko hoće. Mi imamo pravo na to", kazao je Dodik u govoru kojega je održao u Banjoj Luci gdje je tijekom dana nakon parade u kojoj su sudjelovali policajci upriličena svečana akademija u povodu obilježavanja 9. siječnja kao "dana RS" unatoč činjenici da je Ustavni sud BiH takav praznik proglasio neustavnim i ukinuo ga.

Jutarni navodi da je Dodik u svom govoru RS opisao kao "hrišćansku republiku" koja ima svoj teritorij, tijela vlasti i narod "zagledan u Srbiju" te je najavio kako će taj narod jednog dana odlučiti o osamostaljenju sadašnjeg bosanskohercegovačkog entiteta.

 "Doći će vrijeme kada ćemo imati to pravo (na samoopredjeljenje)", kazao je Dodik.

Predsjednica vlade Srbije Ana Brnabić koja je u Banju Luku doputovala zajedno s ministrima odbrane Aleksandrom Vulinom i unutarnjih poslova Nebojšom Stefanovićem, najavila je tokom akademije kako će Beograd nastaviti podupirati RS.

"Ulazimo u još jednu eru potpore našem narodu u RS", kazala je Brnabić najavivši financijsku pomoć i za Srbe u drugim zemljama regije uključujući Hrvatsku.

Brnabić je ustvrdila kako je Srbija kao "matica Srba gdje god oni živjeli" sinonim za mir, stabilnost i sigurnost dodajući kako neće prekriženih ruku gledati što se zbiva u njezinom okruženju.

"Srbija bez nepotrebnog ispričavanja provodi politiku podržavanja našeg naroda gdje god on živio", kazala je srbijanska premijerka koja je na proslavu 9. januara kao "dana RS" doputovala kao posebna izaslanica srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića.

Jutarnji dalje piše da su se 9. januara 1992. godine na Palama okupili neki od zastupnika u skupštini tadašnje SR BiH i proglasili "srpsku republiku BiH" koja je kasnije preimenovana u RS.

Ta je odluka bila rezultat nastojanja da se BiH po svaku cijenu zadrži u sastavu velike Srbije nakon raspada bivše SFRJ. Odmah po proglašenju te tvorevine paravojne postrojbe pod kontrolom Srpske demokratske stranke (SDS) uz potporu tadašnje JNA počele su preuzimati vlast u svim dijelovima BiH u kojima su Srbi bili većinsko stanovništvo započevši progone Hrvata i Bošnjaka.

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...