OPREZ, INTERNETOM SE ŠIRI OPASNA PREVARA: Ne otvarajte ove poruke

U toku je velika kampanja krađe identiteta usmjerena na korisnike interneta u Hrvatskoj. Ljudima se šalju sumnjive poruke na mailove pa pripazite.

  • HiTec

  • 09. Jan. 2020  09. Jan. 2020

  • 0

Kako je objavio CERT (Computer Emergency Response Team) na svojim stranicama, korisnicima se savjetuje da takve poruke brišu iz pristigle pošte, ne slijede poveznice i ne otvaraju ih te da ostale kolege upozore na aktualnu kampanju krađe identiteta (phishing).

Oprez!

Evo detalja na koje morate pripaziti.

Pošiljatelj: Dostava Eracuna – lažirano “From:” polje
Mail server: tucity.vservers.es [91.142.213.216]
Naziv maila: Popis neplaćenih računa za prosinac 2019. godine

FTP server: ftp[.]dalitecnoimagen[.]cl [208.85.243.132]

"Dobro jutro

Pronađite saldo u prilogu prošlog mjeseca i napravite ono što je potrebno.

Očekujemo bolju poslovnu suradnju u novoj godini.pozdravi", piše u sumnjivoj poruci.

Evo još podataka na koje trebate pripaziti

Naziv priloga: Popis neplaćenih računa za prosinac 2019. godine.zip

U zip datoteci se nalazi .exe izvršna datoteka s ikonom mape i nazivom "Popis neplaćenih računa za prosinac 2019. godine.exe.".

Iza te izvršne datoteke nalazi se zlonamjerni sadržaj nazvan "Agent Tesla" čija je svrha krađa podataka sa zaraženog korisnikovog računa, napominju iz CERT-a.

alt

"CERT je poslao prijave pružatelju usluge udomljavanja internetskog sadržaja na čijem se serveru nalazi FTP poslužitelj za spremanje ukradenih podataka i izvoru phishing poruka elektroničke pošte. U porukama se nalaze i adrese nadležnih CERT-ova tih država", dodaju iz CERT-a.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...