BEZ TABUA: 11 'nezgodnih' pitanja o analnom seksu koja ste oduvijek željeli postaviti (a bilo vam je neugodno)

Bilo da ste početnik ili već iskusni u analnom seksu, priprema je ovdje uvijek jako važna. No, ako ste baš posve novi u tome, onda ne bi bilo loše da se prvo malo pozabavite s eksperimentiranjem.

  • Sex i grad

  • 09. Jan. 2020  

  • 0

Ako ste čuli koliko vam užitka takav seks može pružiti, možda ste spremni isprobati, a u tom slučaju sigurno imate nekih pitanja. Evo nekoliko najčešćih pitanja o analnom seksu i odgovora liječnika na njih.


1. Trebam li koristiti lubrikant? Što će se dogoditi ako ga ne koristim?

Kod analnog seksa upotreba lubrikanta je obavezna. Naime, vagina sama luči tekućinu koja služi kao „podmazivač”, odnosno olakšava penetraciju, no analni otvor ne luči ništa pa penetracija u njega bez lubrikanta može izazvati pucanje tkiva u tom području. Osim što je to bolno, čini vas podložnijim spolno prenosivim infekcijama, poput gonoreje ili HIV-a zato što pukotine u koži omogućavaju patogenima da uđu u organizam. No, do stvaranja manjih pukotina može doći čak i ako koristite lubrikant, a to ovisi o količini koju koristite, veličini penisa ili vibratora te intenzitetu trenja. U svakom slučaju, što više lubrikanta, to je manja vjerojatnost za nastanak ranica.


2. Dakle, lubrikant je potreban, ali kakav odabrati?

Imate tri opcije: lubrikant na bazi ulja, na bazi silikona i na bazi vode. Uljni i silikonsku su gušći i stoga prikladniji za analni seks, no uljni lubrikanti, poput kokosovog ulja, mogu dovesti do pucanja kondoma. Stoga, ako koristite kondom, nemojte odabrati takav lubrikant. Ako u analnom seksu koristite silikonska pomagala, nemojte koristiti istovremeno i silikonski lubrikant jer će nagristi površinu silikonskog pomagala. No, ne brinite, želite li baš silikonski lubrikant, odaberite pomagala izrađena od nekog drugog materijala. I za kraj, ako namjeravate koristiti kondom ili silikonska pomagala tijekom analnog seksa, najbolji izbor bit će lubrikant na bazi vode.

3. Što trebam znati o 'igračkama' namijenjenim za analni seks

Nisu sva seksualna pomagala sigurna za analni seks. Najvažnije pravilo u izboru jest da pomagalo ima široku bazu kako se ne bi dogodilo da se izgubi u vama. Da, dobro ste pročitali: pomagalo može zaglaviti u vašoj stražnjici, a u tom slučaju završit ćete na hitnom odjelu. Birajte pomagala od materijala koji se lako čiste, poput silikona jer on nije porozan i hipoalergen je.


4. Jesu li potrebne anestetske kreme?

Takve kreme koje sadrže anestetike, poput benzokaina, su vrlo raširene u upotrebi, no to ne znači da ih morate koristiti za analni seks. Živčani završeci su dovoljno osjetljivi i upozorit će vaš mozak na bol tako da ćete moći na vrijeme reagirati kako ne bi došlo do neke povrede. Osim toga, ako upotrijebite takvu kremu, mogli biste pretjerati i vi i vaš partner, a da toga uopće niste svjesni jer nećete osjetiti bol. Samo idite polako i uživajte, anestetske kreme za to vam nisu potrebne.


5. Je li potreban kondom?

Osim ako vi i vaš partner niste monogamni u seksu i oboje ste se nedavno testirali, trebali biste koristiti kondom tijekom analnog seksa kako biste smanjili rizik od dobivanja spolno prenosivih bolesti. Važno je i da upotrijebite novi kondom ako ste s analnog prešli na vaginalni seks kako ne biste preselili bakterije iz analnog otvora u vaginu.  Takve bakterije mogu izazvati vaginalne infekcije, poput bakterijske vaginoze, a mogu se proširiti i na mokraćnu cijev i izazvati infekciju mokraćnog trakta.

6. Može li se dogoditi da mi pobjegne stolica prilikom analnog seksa?

Kod analnog seksa, nakon penetracije seks se odvija u rektumu, a to nije mjesto gdje se stolica zadržava, što znači da su šanse da vam pobjegne stolica vrlo male.


7. Trebam li se pripremiti za analni seks?

Bilo da ste početnik ili već iskusni u analnom seksu, priprema je ovdje uvijek jako važna. No, ako ste baš posve novi u tome, onda ne bi bilo loše da se prvo malo pozabavite s eksperimentiranjem. Stručnjaci preporučuju da prvo neke stvari isprobate sami, a tek onda to isto učinite s partnerom. Tako ćete steći sigurnost i imati ideju o tome što vam se sviđa, a što ne. Drugim riječima, pokušajte sami sebe nadražiti u analnom području, bilo prstima ili seksualnim pomagalima.


8. Je li oralno analni seks siguran?

U vašem i u anusu vašeg partnera ima gastrointestinalnih bakterija, ali je vrlo mala vjerojatnost da bi one mogle izazvati neku gastrointestinalnu infekciju ako ih progutate. Iznimka je situacija ako partner već ima neku gastrointestinalnu bolest - u tom slučaju, bolje je ostaviti analni seks za neku drugu prigodu.

9. Postoje li neki položaji koji olakšavaju penetraciju kod analnog seksa?

Nema pravila koje bi vrijedilo za sve, ali položaj na partneru može prvi put ipak penetraciju učiniti malo lakšom jer vam omogućava da sami kontrolirate kojom brzinom će se penetracija odvijati i koliko duboko. A pritom ćete imati i stimulaciju klitorisa, što je dodatni plus. Za one iskusnije u analnom seksu takozvani doggy-style položaj, gdje je partner iza vas je odličan izbor jer pruža maksimum užitka kod analnog seksa.


10. Je li moguće postići orgazam kod analnog seksa?

U analnom seksu nije jednostavno postići stimulaciju takozvane G točke, no stimulacija klitorisa može pomoći u postizanju većeg užitka i orgazma tijekom analanog seksa.


11. Je li analni seks siguran?

Dok god se pridržavate svih navedenih savjeta, kao što su upotreba lubrikanta, predigra i priprema, analni seks je općenito siguran. No, nije zgorega spomenuti niti povrede do kojih može doći tijekom analnog seksa:

* krvarenje, što ukazuje na mogućnost da je došlo do pucanja analnog tkiva

* uporna bol koja također može ukazivati na oštećenja analnog tkiva

* rane, prištići ili kvržice u analnoj zoni što može biti znak HPV-a ili neke druge spolno prenosive bolesti

* neobičan iscjedak nalik na gnoj, što može biti znak gonoreje ili klamidije.

Nemojte dopustiti da vas to zaplaši. Istina je da vam analni seks muže pružiti mnogo zabave i užitka, a ovakvi problemi su ipak rijetki i javljaju se uglavnom kad nisu poduzete sve mjere opreza.

(Jutarnji.hr/SB)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...