EVROPSKI INSPEKTORI OTKRILI VELIKU PREVARU USRED REPUBLIKE SRPSKE: Kompanija koju je OTVORIO DODIK američki biodizel predstavljala kao domaći proizvod I IZVOZILA GA U ZEMLJE EU!

Inspektori Evropske službe za suzbijanje prevara u decembru su boravili u Bosni i Hercegovini zbog sumnji da je preko firme "Sistem ekologika" iz Srpca američki biodizel predstavljen kao „proizveden u BiH" i bez plaćanja taksi završio na evropskom tržištu.

  • Ekonomija

  • 10. Jan. 2020  10. Jan. 2020

  • 1

Rafinerija "Sistem ekologika" iz Srpca, ljetos je pokušala da preko Hrvatske uveze biodizel iz Sjedinjenih Američkih Država pod deklaracijom korištenog ulja, formalno prikaže da je ono prerađeno u biodizel i izveze ga u zemlje Evropske unije, otkriveno je u višemjesečnoj istrazi Evropske službe za suzbijanje prevara.

Novinari portala "Capital" kažu da se sumnja da je srbačka kompanija američki biodizel predstavljala kao domaći proizvod koji je plasiran u zemlje Evropske unije i na taj način je došlo do izbjegavanja plaćanja višemilionskih carina.

Inspektorima Evropske službe za suzbijanje prevara je bilo čudno da se u Bosni i Hercegovini zaista proizvode ogromne količine biodizela koji se onda izvozi u Evropsku uniju. U međuvremenu Rafinerija "Sistem Ekologika" Srbac, iz godine u godinu bilježi nevjerovatne finansijske rezultate.

alt

U 2015. godini prihodi firme Sistem ekolodžika su iznosili 6,4 miliona maraka uz poslovni gubitak od 910 hiljada maraka, a u fabrici je radilo 12 radnika.  Godinu dana kasnije kreće preporod i firma prijavljuje 64,4 miliona maraka i dobit od 2,7 miliona, a sve to uz samo pet novih zaposlenih radnika.

Tako je za samo godinu dana ovo preduzeće uvećalo prihod deset puta, a on nastavlja da raste pa je u 2018. godini iznosio skoro 99 miliona maraka, čime su prestigli i Rafineriju nafte Brod.

Zanimljivo je da enormno povećanje prihoda ove firme, prati i rast uvoza masnoća i ulja iz SAD-a od koji se pravi biodizel, što je takođe bilo sumnjivo evropskim istražiocima.

Biodizel iz Amerike koji je predstavljen kao da je proizveden u Bosni i Hercegovini,  nije jedina afera u kojoj su se domaće firme i institucije obrukale na međunarodnom nivou. Ekonomisti upozoravaju da su i u prethodnim situacijama domaće institucije ćutale, i da je do reakcije došlo tek kad je neko iz inostranstva otkrio da je u pitanju prevara.

Upravo su fabriku "Sistem ekologika" u Srpcu prije više od 10 godina otvorili tadašnji predsjednik i premijer Republike Srpske Rajko Kuzmanović i Milorad Dodik.

Suvlasnik ove kompanije Nenad Kokanović je odbio da za BN govori o informacijama koje su otkrili evropski istražioci. U telefonskom razgovoru je poručio da će sačekati da nadležne institucije završe svoj posao.  

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...