„SB“ DOZNAJE; OKONČAN SLUČAJ DANISA TANOVIĆA I DAMIRA ŠAGOLJA: Akademija scenskih umjetnosti poništila konkurs na kome su kao nastavnici zaposleni Tanović i Šagolj, slijedi…

Prema saznanjima portala "Slobodna Bosna", Nastavno-umjetničko vijeće Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu na sjednici održanoj prošle nedjelje poništilo je konkurse na kojima su početkom prošle godine za nastavnike ove visokoškolske institucije izabrani Danis Tanović i Damir Šagolj

  • Mini market

  • 15. Jan. 2020  15. Jan. 2020

  • 0

Nastavno-naučno vijeće ASU, također, je ogromnom većinom prisustnih, odlučilo da će u najskorije vrijeme raspisati novi konkurs za nastavnika u oblasti režije, gdje je donedavno bio zaposlen Oskarovac Tanović i nastavnika u oblasti Audio-vizuelne umjetnosti, što je obavljao dobitnik "Pulitzerove nagrade" za fotografiju Damir Šagolj.

Time je Akademija scenskih umjetnosti nakon skoro tri mjeseca bila prisiljena provesti zaključke Kantonalne inspekcije od 31.oktobra prošle godine. Podsjetimo, tada je Inspekcija izdala Rješenje kojim se "Akademiji scenskih umjetnosti naređuje da poništi konkurs za izbor nastavnika za oblast režije, kao i konkurs za izbor nastavnika u oblasti Audio-vizuelne umjetnosti".

Prema informcijama portala „Slobodna Bosna“ odgovorni na ASU su bili prinuđeni da postupe po naređenju Kantonalne inspekcije tek kada su se u cijeli slučaj uključili organi zaduženi za kontrolu budžeta Kantona Sarajevo koji su zahtijevali da se poštuje zakon, odnosno odluke i naredbe Kantonalne inspekcije.

Podsjetimo, skandal koji je krajem ljeta prošle godine prvi objavio naš portal nastao je nakon što je režiser Ahmed Imamović, koji je odbijen na konkursku kojeg je raspisala ASU zatražio od Kantonalne inspekcije da provjeri valjanost diploma koje su priložili izabrani nastavnici Danis Tanović i Damir Šagolj. Kantonalna inspekcija je nakon izvršene provjere ustanovila ozbiljne i brojne manjkavosti prilikom nostrificiranja diplome Danisa Tanovića stečene u Belgiji, dok je u slučaju stručne spreme Damira Šagolja naređeno "Univerzitetu u Sarajevu da poništi Rješenje...kojim se Damiru Šagolju priznaje visokoškolska kvalifikcija magistar umjetnosti (master of arts) stečena na Univerzitetu umjetnosti u Londonu". Poznati fotograf je, kako je utvrđeno, magistrirao prije nego li je završio fakultet!?

Uprkos negodovanju strukovnih  kolega Danisa Tanovića i Damira Šagolja interesno povezanih osoba iz umjentičkog života, kao i skandaloznog uplitanja rektora Sarajevskog Univerziteta Rifata Škrijelja,  koji su tvrdili kako u slučaju međunarodno priznatih i nagrađivanih stvaralaca ne treba cjepidlačiti i poštovati zakon, izvještaj Kantonalne inspekcije je podržalo i Ministarstvo nauke i mladih, te je naredilo dodatnu, još sveobuhvatniju istragu. Druga istraga  je okončana Rješenjem kojeg smo ovdje citirali i čije su naredbe prošle nedjelje uvažene od strane Nastavno-umjetničkog vijeća Akademije scenskih umjetnosti.

U međuvremenu je Pjer Žalica, dekan ASU podnio neopozivu ostavku na tu funkciju, zbog, kako je obrazložio "zauzetosti". Žalica, kao što je poznato snima novi film, a vršilac dužnosti do izbor novog dekana je profesor i režiser Srđan Vuletić. S obzirom na višedecenijsku poslovnu i privatnu povezanost njih dvojice, da dolaze iz istog producentsko-akademskog klana ("REFRESH") gotovo je izvjesno da će Vuletić biti izabran za novog dekana i tako nastaviti kontinuitet u odnosu na svoje prethodnike, Žalicu i Zijada Mehića.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...