MADA, ISTO JE: Šteti duhanski dim, a ne nikotin, a globalni lider u duhanskoj industriji...

Uprkos ustaljenom vjerovanju, nikotin, iako nije bez rizika, sam po sebi nije uzročnik bolesti koje se uglavnom povezuju sa pušenjem cigareta; nikotin se prirodno nalazi u duvanu, na isti način na koji se, samo u manjoj količini, može naći i u paradajzu, krompiru ili plavom patlidžanu...

  • Jeste li znali

  • 15. Jan. 2020  15. Jan. 2020

  • 0

Ono što zapravo najviše šteti je duvanski dim, koji je posljedica sagorijevanja duvana. Jer u procesu sagorijevanja, stvara se veliki broj, više od 7.000 štetnih jedinjenja, od kojih je više od 100  “zaslužno” za trajno oštećenje zdravlja pušača. 

„Ljudi umiru od bolesti izazvanih pušenjem i unošenjem štetnih materija koje se nalaze u duvanskom dimu, a ne u nikotinu“ objasnio je svojevremeno Mičel Zeler, direktor američkog Centra za duvanske proizvode u Američkoj agenciji za hranu i ljekove (FDA).

Problema u sagorijevanju svjesni su i vodeći proizvođači duvanskih proizvoda. Globalni lider u duvanskoj industriji, Philip Morris, više od 15 godina radio je na istraživanju, razvoju i komercijalizaciji IQOS-a, uređaja koji zagrijeva a ne sagorijeva duvan i koji emituje do 95 odsto manje štetnih materija u odnosu na cigarete.

IQOS koristi specijalno dizajnirane patrone pravog duvana i zadržava isti nivo nikotina, kao i pravi ukus duvana, ali se, zato što nema sagorijevanja, eliminišu negativni efekti koji nastaju prilikom pušenja cigareta. Kako nema vatre, nema ni pepela. A gdje nema vatre, nema ni  glavnog nosioca štetnih materija – dima.

Dug put do lansiranja IQOS-a Philip Morris proveo je investirajući u svoje naučno istraživačke centre u Neuchatelu i Singapuru, gdje je angažovano preko 450 stručnjaka najrazličitijih ekspertiza iz oblasti nauke, inženjerstva i medicine koji konstantno ispituju uticaj ovog proizvoda ne samo na one koji koriste IQOS, nego i na ljude u njihovoj okolini.

Ova ispitivanja su dokazala da je IQOS manje štetan za zdravlje pušača od nastavka pušenja klasičnih cigareta, kao i da korišćenje ovog uređaja koji zagrijeva duvan ne utiče negativno na kvaitet vazduha u prostoriji, pa samim tim nema ni pasivnog pušenja.

(Portal Analitika) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...