VISOKI PREDSTAVNIK OHLADIO DODIKA: „Do promjene Dejtonskog ustava će doći, mora doći…“

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko jučer je za N1 govorio o mogućnosti izmjene Dejtonskog sporazuma.

  • Vijesti

  • 17. Jan. 2020  

  • 4

"Bilo je više pokušaja da se Dejton mijenja, mislim četiri, pet pokušaja. Nijedan pokušaj nije bio uspješan. Posljednji je bio Butmirski proces prije 10 godina. James Steinberg je to radio. Do promjene Dejtonskog ustava će doći, mora doći, jer imamo odluku Sejdić - Finci", kazao je Inzko za N1.

Kako je Inzko kazao, to bi značilo da u budućnosti svi građani bi imali pravo da se kandiduju za Dom naroda i za Predsjedništvo BiH.

"Ali ne samo manjine, gospodin Sejdić i gospodin Finci, nego i ljudi koji su se rodili u pogrešnoj polovini države. Zašto Srbi iz Sarajeva se ne mogu kandidatovati ili Bošnjaci iz Banjaluke? To treba ispraviti i to bi bila jedna izmjena Dejtonskog sporazuma. Ali, kao što sam rekao, bilo je puno pokušaja, nijedan nije bio uspješan", kazao je Inzko za N1.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...