KRENULI STOPAMA MILIJARDERA ELONA MUSKA: Pogledajte kako izgledaju moderni poštari, ovako će se dostavljati paketi u budućnosti… (VIDEO)

Britanski startup Magway uzeo je koncept Hyperloopa Elona Muska i preuredio ga u sustav za brzi transport paketa.

  • HiTec

  • 20. Jan. 2020  

  • 0

Riječ je o konceptu koji se sastoji od mreže tunela, idealno sniženog tlaka zraka ili u potpunom vakuumu, kojima bez značajnog otpora i velikim brzinama putuju putnički vagoni ili teretne kapsule. Ovaj sustav Musk je stavio u javnu domenu i dao na korištenje i daljnji razvoj svima koji to žele – a takvih je u svijetu već nekoliko.

Međutim, spomenuti Britanci shvatili su da se sličan način prijevoza može iskoristiti i za prenošenje paketa – brzo i efikasno. U njihovoj verziji sustavom cijevi umjesto velikih kapsula putuju značajno manji "vagoni" koji u sebi nose pakete, primjerice velik broj paketa nekog online trgovca koje su ljudi naručili putem Interneta.

Transport paketa na ovaj bi način bio ekološki prihvatljiviji jer kapsule pogoni sustav magnetskog pogona i levitacije, a omogućio bi i bržu automatiziranu dostavu većeg broja paketa u kraćem vremenu od klasičnih logističkih i dostavnih službi. Pomogao bi i u smanjenju prometnih gužvi, a mogao bi raditi nesmetano u svim vremenskim uvjetima jer se zasniva na podzemnim tunelima koji povezuju manja ili veća skladišta, prvenstveno diljem Velike Britanije.

Kako bi se Magwayev san ostvario, potrebno je izraditi skupocjenu mrežu tunela i usavršiti tehnologije transporta, a to nije jeftino. Mreža tunela dužine 850 kilometara koja bi pokrila samo London i okolicu mogla bi koštati između 5 i 7 milijardi funti, a mogla bi se izgraditi kroz 20 do 25 godina. Zauzvrat bi projekt donio višestruko povećanje transportnih kapaciteta kad je riječ o paketnoj dostavi.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...