ŠAROVIĆ SE KRSTI I DESNOM I LIJEVOM: Njegov nasljednik Staša Košarac postao veliki patriota, najavio prve korake u ministarskoj fotelji…

Novi ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac govorio je za „Glas Srpske“ o prvim koracima i planovima

  • Politika

  • 20. Jan. 2020  

  • 0

- Neću dozvoliti da ikakav uvoznički lobi ojačava privrede drugih zemalja dok se naša privreda takođe lavovski bori za pozicioniranje na drugim tržištima. Mi jesmo i ostaćemo otvoreni za region, samo tako i možemo da rastemo, ali je bitno da se poštujemo i da pružimo podršku domaćoj proizvodnji i uslugama. Sektori koji će mi posebno biti u fokusu su turizam, energetika i poljoprivreda - ističe Košarac u intervjuu za “Glas Srpske”.

Šta će Vam biti prioriteti u radu i na čemu ćete insistirati?

Na spoljnom planu prioritet je završetak pregovora BiH sa Svjetskom trgovinskom organizacijom, gdje se nadam da ćemo konačno postati punopravan član. Zatim tu je izuzetno bitno preuzimanje predsjedavanja CEFTA, organizacija nastupa BiH na EXPO 2020, otvaranje predstavništva Spoljnotrgovinske komore BiH u Briselu, kao i različite vrste bilateralnih sporazuma koje bi trebalo potpisati. Na kraju, kao kontakt tačka zaduženi smo i za bilateralno pitanje odlaganja nuklearnog otpada na lokalitetu Trgovska gora. Moj stav je tu jasan - Hrvatska nam je susjed i trgovinski partner, želimo najbolje moguće odnose, ali treba da vodimo dijalog i da iskoristimo sve mehanizme, ukoliko dijalog ne uspije, da zaštitimo interese naših ljudi koji žive u tom kraju i generacija koje dolaze. Vjerujem da će Hrvatska, u duhu dobrosusjedskih odnosa, odustati od ove ideje sama.

Koje su slabosti u radu ministarstva na čijem ste čelu koje treba što prije otkloniti da bi bilo uspješnije?

Na slabosti gledam kao na izazove koje treba prevazići. Prvi koji smo već solidno riješili je kapacitet ministarstva da sarađuje sa entitetskim vlastima. Mislim da ovaj saziv Savjeta ministara taj problem neće imati i ja bih se zaista iznenadio da iko pruži otpor saradnji, posebno u oblastima koje su nam nedvosmisleno korisne za privredu.

Već odavno domaća privreda vapi za zaštitom domaće proizvodnje. Da li imate u planu na koji način je zaštititi da domaće tržište ne bi bilo preplavljeno lošom robom iz uvoza i da bi se zaštitila domaća proizvodnja?

Podrška domaćim proizvođačima mi je prioritet. Tu ćemo preduzeti set mjera, a već smo krenuli sa nekim od njih. Recimo, Savjet ministara je već opredijelio sredstva za proširenje kapaciteta graničnih prelaza Svilaj i Bratunac kako bi se maksimalno povećala propusna moć i ubrzala trgovina. Dalje, u okviru postojećih međunarodnih sporazuma dodatno ćemo se založiti da se sve neformalne barijere koje su usporavale ili diskriminatorno na bilo koji način djelovale prema proizvodima domaćeg porijekla uklone. Treće, potrebno je usvojiti nove politike za podršku domaćoj proizvodnji, a posebno njenom izvozu.

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija već je najavio da će redovno održavati sjednice sa vladama Republike Srpske i FBiH, što će, kako je kazao, doprinijeti boljoj saradnji i efikasnijem radu. Šta u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa namjeravate preduzeti da bi saradnja ministarstva bila bolja sa nadležnim entitetskim ministarstvima?

To je korak u dobrom pravcu i ide u prilog onome što sam već spomenuo. Računam na saradnju svih sa Ministarstvom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa jer bi svako opstruisanje bilo štetno za privredu i građane, kako Republike Srpske.

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...