KOMŠIĆ OPASNO IZNERVIRAO DODIKA; GLAVNI SNSD-ov IGRAČ U FEDERACIJI BiH GORAN BROĆETA NAPADA: „Nije jasno kako to Komšić računa da će njegov kadar biti potpredsjednik FBiH…“

Interese srpskog naroda u FBiH mogu odbraniti samo predstavnici Srba koji su izabrani kao kandidati stranaka iz Republike Srpske, u prvom redu SNSD-a, rekao je za “Glas Srpske” delegat srpskog naroda u Domu naroda FBiH Goran Broćeta

  • Politika

  • 22. Jan. 2020  

  • 0

-Smatramo da smo mi jedini legitimni predstavnici Srba u FBiH. To nije ni SDA, ni Stranka za BiH, ni DF. Oni blefiraju što se toga tiče. Sasvim je logično da imamo potpredsjednika FBiH. To zavisi od toga kada će i hoće li uopšte doći do formiranja novog saziva Vlade FBiH u ovom mandatu. Mi se približavamo broju od šest poslanika i mislim da ćemo uspjeti - poručio je ranije srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Na Dodikovu izjavu hitno je reagovao lider DF-a i hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić, poručivši da ta inicijativa neće proći.

- Šta ja sve u svom životu želim, pa nikako ne može. I naravno, pomirim se s tim da ne može. Mislim da će tako biti i s gospodinom Miloradom Dodikom. Pomiriće se s tim da ne može - rekao je Komšić.

Broćeta kaže da je Komšićeva reakcija neopravdana i neodgovorna.

- Nije jasno kako to Komšić računa da će njegov kadar biti potpredsjednik FBiH i kako to osporava pravo SNSD-u na tu poziciju kada nijedan delegat u Klubu Srba nije iz DF-a. Druga činjenica je da je SNSD već 20 godina prisutan u FBiH, brine o Srbima i zajedno je sa Srbima u FBiH. Stoga smatramo da je opravdano i posljednji je momenat da se za potpredsjednika FBiH imenuje kadar iz SNSD-a - kazao je Broćeta.

Dodao je da u Domu naroda SNSD ima svoja četiri delegata i petog delegata sa Srpske liste, što znači da je druga partija po snazi u klubu.

- To nam svakako daje za pravo da kadar SNSD-a može biti kandidovan i izabran za potpredsjednika Doma naroda FBiH i potpredsjednika FBiH uz podršku koalicionih partnera - rekao je Broćeta.

- Nisam siguran da u posljednjih deset godina imamo svoj kadar u Vladi FBiH. I to bi bio veliki pomak da se neko od naših kadrova imenuje u Vladu, što bi značilo podršku Srbima koji su ostali da žive ovdje. Jedino istinski predstavnici srpskog naroda, predstavnici legitimnih srpskih stranaka, ljudi koji su izabrani u srpskim sredinama mogu razumjeti položaj srpskih povratnika u FBiH i brinuti se za poboljšanje njihovog statusa - kazao je Broćeta.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...