ČOLAK IZNENADIO IZJAVOM: "Nitko ne dovodi u pitanje građanski princip 'jedan čovjek - jedan glas'!"

Izaslanik u Domu naroda Parlamenta BiH te član radne skupine za izmjene Izbornog zakona, Bariša Čolak, kazao je da zahtjev HDZ-a BiH da se osigura legitimno predstavljanje hrvatskog, kao i drugih naroda, u Domu naroda i Predsjedništvu BiH nije u suprotnosti, već naprotiv, u skladu s Mišljenjem Evropske komisije.

  • Politika

  • 22. Jan. 2020  22. Jan. 2020

  • 1

Čolak je kazao i kako je moguće provesti presudu Ustavnog suda BiH u predmetu „Ljubić“ te presudu Međunarodnog suda za ljudska prava u Strasbourgu u predmetu „Sejdić i Finci“. To znači da se svi mogu kandidirati, ali i da se mogu izabrati legitimni predstavnici konstitutivnih naroda.

„Europska komisija traži i da se reformira Ustavni sud BiH. Prije svega se misli na strane suce, ali jednako tako se izrijekom traži da se provedu odluke Ustavnog suda BiH“, rekao je Čolak dodavši da je jedna od ključnih odluka Ustavnog suda upravo ona u predmetu „Ljubić“ koja traži legitimno predstavljanje i zastupanje na svim administrativno političkim razinama.

Na pitanje je li kroz izmjene izbornog zakona BiH moguće osigurati provedbu presude „Ljubić“ te presude iz predmeta „Sejdić i Finci“ Čolak je kazao da je to svakako moguće, ali da je potrebna dobra volja aktera koji sudjeluju u pregovaračkom procesu oko izmjena Izbornog zakona.

-Vjerujem da ćemo vrlo brzo doći do tih rješenja. Naime, ovdje se ne traži ništa drugo, nego pored poštovanje građanskog principa ‘jedan čovjek – jedan glas’, kojega nitko ne dovodi u pitanje, da se poštuje i ovaj drugi princip, dakle, izbor legitimnih predstavnika kada su u pitanju domovi naroda i Predsjedništvo BiH. Kolektivna jednakost mora biti uvažena i zastupljena kroz legitimno izabrane zastupnike“, rekao je Čolak.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...