PO HITNOM POSTUPKU: Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine o prijedlogu Zlatka Miletića, ništa više neće biti isto…

Ustavnopravna komisija Doma BiH je utvrdila usaglašenost tog prijedloga zakona sa Ustavom i pravnim sistemom BiH, međutim, članovi te komisije nisu podržali principe predloženog zakona

  • Vijesti

  • 23. Jan. 2020  23. Jan. 2020

  • 5

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas bi na sjednici trebali razmatrati izmjene Izbornog zakona kojima bi se ukinulo pravo da na izborima budu birane, zbog ratnih zločina, osuđene osobe.

Inicijativu za izmjenu tog zakonskog rješenja podnio je delegat Kluba Bošnjaka u Domu naroda Denis Bećirović (Socijaldemokratska partija - SDP) koji je u prijedlogu izmjena pojasnio da birane ne bi mogle biti osobe koje su izdržale kaznu Haškog tribunala ili domaćeg suda za to krivično djelo.

Ustavnopravna komisija Doma BiH je utvrdila usaglašenost tog prijedloga zakona sa Ustavom i pravnim sistemom BiH, međutim, članovi te komisije nisu podržali principe predloženog zakona.

Dnevnim redom sjednice predviđeno je i da se po hitnom postupku razmatraju dopune Krivičnog zakona BiH na prijedlog delegata iz Kluba Hrvata Zlatka Miletića (Demokratska fronta - DF).

Državni delegat predlaže da se Krivičnim zakonom uspostavi odgovornost za osobe koje negiraju genocid i ratne zločine te institucija koje donose odluke o dodjeli priznanja, nagrada i privilegija presuđenim ratnim zločincima ili odluka o imenovanju javnih objekata presuđenim ratnim zločincima osuđenim pravosnažnim odlukama Međunarodnog suda pravde, Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju ili domaćeg suda.

Tom zakonskom dopunom, pojašnjava Miletić, utvrdila bi se pravna i krivična odgovornost osoba koje negiraju ili ne prihvataju presude međunarodnih i domaćih sudova nadležnih za krivična djela ratnog zločina ili zločina protiv čovječnosti.

Na dnevnom redu su i izmjena Zakona o platama i naknadama kojima bi se osiguralo povećanje plate vojnicima i podoficirima Oružanih snaga BiH s najnižim koeficijentom za obračun plate.

Delegati bi danas trebali dati i svoj stav o nekoliko izvještaja  među kojima su godišnji izvještaji Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH za 2017. i 2018. godinu te Specijalni izvještaj o izgledu, upotrebi i zaštiti državnih odnosno službenih obilježja kao i Izvještaj o radu Pravobranilaštva.

Pred delegatima su i delegatske inicijative Denisa Bećirovića koje se odnose na izmjene Ustava u skladu s provođenjem presuda Evropskog suda za ljudska prava te izmjena relevantnog zakonodavstva s ciljem provođenja presude tog suda, dok je Miletić zatražio izmjene Zakona o VSTV-u.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...