IRAN OSUDIO VODEĆE EVROPSKE DRŽAVE: “Prodali ste..."

Teheran je jasno poručio kako nema i ne može biti novih pregovora o iranskom nuklearnom sporazumu i poziva evropske zemlje potpisnice dokumenta da se počnu provoditi svoje obaveze ili će i Islamska Republika raskinuti sporazum, ali mogla bi izaći i iz Ugovora o neproliferaciji nuklearnog oružja

  • Svijet

  • 23. Jan. 2020  23. Jan. 2020

  • 0

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif osudio je jučer, 22. siječnja, tri vodeće zemlje Europske unije, članice Zajedničkog sveobuhvatnog akcijskog plana (JCPOA), multilateralnog sporazuma o nuklearnom programu Teherana iz 2015. godine, zbog toga što Velika Britanija, Francuska i Njemačka “prodaju svoje suverenitete, čime samo potiču Trumpov apetit”.

“Žao mi je što vam ovo moram reći. Kada je europska trojka prošli tjedan prodala ostatke nuklearnog sporazuma samo kako bi izbjegla Trumpove sankcije, upozorio sam da će to samo povećati njegov apetit”, napisao je Zarif u srijedu na svom Twitteru.

Prošlog tjedna su London, Pariz i Berlin objavili svoju odluku da će koristiti mehanizam za rješavanje sporova u okviru nuklearnog sporazuma, optužujući Teheran za „grubo kršenje nuklearnog sporazuma od prije pet godina“.

Istodobno su europske zemlje zaprijetile da će ovo pitanje uputiti Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda i pomoći Washingtonu u obnovi međunarodnih sankcija protiv Islamske Republike, koje su ukinute zaključavanjem JCPOA.

Čelnik Iranske organizacije za atomsku energiju Ali Akbar Salehi oštro je kritizirao odluku “europske trojke” da pokrene mehanizam za rješavanje sporova predviđen u nuklearnom sporazumu.

“Europljani su pokazali svoju slabost i nedostatak mudrosti i činjenicu da ne mogu odoljeti američkom pritisku”, rekao je Ali Akbar Salehi.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif je u svom govoru kojeg je citirala IRNA i drugi iranski mediji 20. siječnja rekao da će, ako se tri europske zemlje koje sudjeluju u nuklearnom sporazumu, nastave “nepropisno ponašati ili pošalju iranski dosje Vijeću sigurnosti UN-a, Iran povući ćemo se iz Ugovora o neširenju nuklearnog oružja”.

5. siječnja je Teheran najavio gotovo potpuno povlačenje iz nuklearnog sporazuma, kojeg je 2015. potpisalo šest svjetskih sila i Iran, iz kojeg se Donald Trump jednostrano je povukao u svibnju 2018.

U izjavi vlade iranskog predsjednika Hassana Rohanija stoji kako Islamska Republika neće nastaviti poštivati ograničenja koja je nuklearni sporazum nametnuo u razini obogaćivanja urana, njegovom nakupljanju i nuklearnim istraživanjima.

Unatoč tome, Teheran je naglasio da i dalje odbacuje mogućnost stvaranja vlastite nuklearne bojeve glave, ostajući pri Ugovoru o neširenju nuklearnog oružja i sljedeći čuvenu fetvu iranskog vrhovnog vođe ajatolaha Sayeda Alija Hamneija

Podsjetimo, ajatolah Hamnei je 2013. objavio fetvu, odnosno vjerski dekret utemeljen na islamskim principima i presedanima muslimanske pravne prakse, kojom zabranjuje nuklearno oružje. Službeni Teheran je tada rekao da je odluka duhovnog vođe Islamske Republike zamišljena da se jednom zauvijek stane na kraj raspravama o razvoju nuklearnog oružja, ali ni to, kao ni najviše inspekcija koje je u jednoj zemlji ikada provela međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), koje nisu utvrdile nikakve nepravilnosti u Iranu, nije bilo dovoljno da uvjere Izrael u prvom redu, tek onda Sjedinjene Države i na kraju europske vazale Washingtona da Iran ne radi na proizvodnji oružja za masovno uništenje.

No, Velika Britanija, Francuska i Njemačka su se slomile prije nekoliko dana kada ih im je Donald Trump zaprijetio da će Europi, ako se i dalje bude borila za očuvanje nuklearnog sporazuma, nametnuti 25% carina na automobile. To je bilo dovoljno da Berlin, Pariz i London promijene mišljenje i počnu tvrditi da Iran „grubo krši nuklearni sporazum“, iako su svjesni da to nije tako i da nema nikakvih dokaza o kršenju sporazuma od strane Irana. Toliko o europskom suverenitetu i „otporu“ Washingtonu, koji ni sam nije postupio prema podacima koje mu je dostavila IAEA i saznanjima američkih obavještajnih službi, već po izričitoj želji Izraela, što je još tužnije u cijeloj priči oko nuklearnog sporazuma i prava jedne zemlje da pod strogom kontrolom međunarodnih tijela razvija nuklearnu energiju u civilne svrhe.

(Logicno.com/Saša F.)  

https://www.logicno.com/politika/iran-osudio-jadnu-europsku-trojku-prodali-ste-suverenitet-i-pogazili-stav.html

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...