OVO JE BILO BOLNO: Predstavnički dom američkog Kongresa zadao novi udarac Trumpu, NEMA VIŠE RATOVANJA...

Predstavnički dom američkog Kongresa, u kojem većinu imaju demokrate, odobrio je mjere koje potvrđuju vlast Kongresa nad ratnim ovlastima

  • Svijet

  • 31. Jan. 2020  

  • 0

Taj dom usvojio je prijedlog da se odbije odobrenje Kongresa za rat u Iraku iz 2002. godine, kao i plan da se spriječi korištenje poreskog novca za vojnu akciju protiv Irana bez odobrenja Kongresa, piše agencija AP. 

U januaru je Predstavnički dom izglasao da predsjednik Donald Trump mora tražiti odobrenje Kongresa prije nego što krene u daljne vojne akcije protiv Irana. 

Demokrate tvrde da će ove tri mjere ponovo potvrditi ovlasti Kongresa u pitanjima rata i mira i slanju američkih vojnika u borbe. 

"Predugo je Kongres bio izostavljen u onome što se tiče rata i mira. Vrijeme je da se zaustavi davanje bjanko čekova bilo kojem predsjedniku da vodi beskrajne ratove", rekla je demokratska zastupnica Barbara Lee. 

'Opasno i neodgovorno'

Istaknuvši da su predsjednici obje stranke koristili "zastarjelu" rezoluciju iz 2002. da opravdaju vojne akcije, Lee je rekla da je ostavljanje takve rezolucije na snazi "ne samo opasno, nego i neodgovorno". 

"Nakon što je predsjednik Trump poduzeo odlučnu akciju da ukloni brutalnog iranskog teroristu odgovornog za smrt stotine Amerikanaca, demokrate sada traže da se obuzda naš predsjednik i ograniči njegova mogućnost da štiti našu naciju od terorističkih prijetnji i borbe protiv ISIL-a", rekao je zastupnik Steve Scalise. 

Demokrate tvrde da ove mjere ne sprečavaju predsjednika da brani američke interese, ali da Kongres mora odobriti trošenje sredstava na bilo koju vojnu akciju.

(SB / Agencije)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...