JEDAN OD NAJTEŽIH PORAZA RS-a OD DEJTONA DO DANAS: Evo zašto je odluka Ustavnog suda razbjesnila Dodika! (VIDEO)

Na redovnoj 117. plenarnoj sjednici održanoj 6. i 7. februara, Ustavni sud BiH je utvrdio da dio Zakona o poljoprivrednom zemljištu entiteta RS nije u skladu sa Ustavom BiH, a takva odluka Ustavnog suda izazvala je nekontroliranu provalu bijesa Milorada Dodika koji je javno zaprijetio da Odluku neće provesti.

  • Politika

  • 09. Feb. 2020  12. Feb. 2020

  • 26

Ustavni sud je odlučivao o zahtjevu sedam delegata Vijeća naroda Republike Srpske za ocjenu ustavnosti člana 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske kojim je propisano "da predmetno poljoprivredno zemljište koje je po svojoj prirodi javno dobro, odnosno državno vlasništvo, po sili zakona postaje vlasništvo i posjed Republike Srpske"

Ustavni sud je utvrdio da je osporena odredba protivna članu I/1, članu III/3.b) i članu IV/4.e) Ustava BiH jer se radi o isključivoj nadležnosti BiH u reguliranju pitanja državne imovine.

"Ustavni sud je utvrdio da je osporena odredba protivna članu Ustava BiH jer se radi o isključivoj nadležnosti BiH u regulisanju pitanja državne imovine", rečeno je u Ustavnom sudu. Ustavni sud je, odlučujući o zahtjevu sedam delegata Vijeća naroda Republike Srpske za ocjenu ustavnosti člana 2, tačke (11), (12), (20) i (21), člana 4, člana 6. stav (2), člana 8. stav (1) alineje 1) i 2), člana 10, člana 15. stav (2), člana 24, člana 25. stav (4), člana 28. stav (3), člana 30. stav (1), člana 94. stav (4) i člana 95. st. (1) i (2) Zakona o unutrašnjoj plovidbi Republike Srpske, utvrdio da osporene odredbe nisu u skladu sa čl. I/1, III/3.b) i IV/4.e) Ustava Bosne i Hercegovine. 

Prema mišljenju Ustavnog suda, pitanja koja se odnose na plovidbu međudržavnim i međunarodnim rijekama, kao i nadležnost u vezi s tim između državnih i entitetskih organa trebaju se regulirati zakonom koji će biti donesen na državnom nivou jer su ta pitanja, prema navedenim odredbama Ustava BiH, u isključivoj nadležnosti države BiH.

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, i srpski član Predsjedništva BiH, žustro je reagirao na presudu Ustavnog suda BiH o poljoprivrednom zemljištu. U nekontroliranoj provali bijesa kazao je da odluka  Ustavnog suda o poljoprivrednom zemljištu pokazuje da je BiH nemoguća zemlja i da RS tu odluku neće provesti.

"Ustavni sud je neustavan", bubnuo je Milorad Dodik.

Pozvao je da podnesu krivičnu prijavu protiv njega, a najavio je da će zatražiti i međunarodnu arbitražu po ovom pitanju!

Značaj i konsekvence ove odluke Ustavnog suda BiH, pojasnio je uvaženi pravni ekspert, Dr. Nedim Ademović, koji je gostovao u Centralnom dnevniku Senada Hadžifejzovića. 

Ademović kaže da je Dodika razbjesnila rečenica u kojoj se navodi kako je "Ustavni sud utvrdio da je osporena odredba Zakona protivna članu Ustava BiH jer se radi o isključivoj nadležnosti BiH u regulisanju pitanja državne imovine".

Ademović smatra da je riječ o jednoj od najznačajnijih odluka u korist BiH od Dejtonksog sporazuma do danas.

„Ko ima zemljište-ima i suverenitet“, kazao je Ademović, naglašavajući da je Ustavni sud nedvosmisleno kazao kako zemljište pripada državi BiH a ne entitetima.

U nastavku pogledajte histeričnu reakciju Milorada Dodika, te pravnu interpretaciju profesora Ademovića povijesne odluke Ustavnog suda BiH.

Dodik Ustavni sud je neustavan! Nema državne imovine! Nećemo maket ka NATO! Ne dam kasarne! from Selma on Vimeo.

Dr Ademović Građani, recite Ovo je naša država! Ustavni sud je državi vratio zemlju! from Selma on Vimeo.

Komentari - Ukupno 26

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...