ĐONLAGIĆ OBJASNIO DF-ov PRIJEDLOG PROMJENE IZBORNOG ZAKONA: "Ponuđeno je jedno cjelovito, sistemsko rješenje; Unutra su tehnološka rješenja vezano za prevenciju malverzacija..." (VIDEO)

Prošle sedmice zastupnici Demokratske fronte u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine predstavili su prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH. O tom zakonu, mogućnostima njegovog usvajanja, ponuđenim rješenjima - razgovarali smo s Dženanom Đonlagićem, jednim od predlagača.

  • Politika

  • 11. Feb. 2020  

  • 0

Kako je Đonlagić rekao za N1, vrijeme je da državni Parlament konačno riješi pitanje implementacije presuda Evropskog suda u Strazburu.

''Vrlo je jasno da ukoliko Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine ne implementira te presude kao i presude domaćeg Ustavnog suda, Bosna i Hercegovina s ovakvim Izbornim zakonom ne može biti članica Evropske unije. Nisam čuo političku partiju u Bosni i Hercegovini koja je protiv ulaska Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju. Ovo je prvi puta da smo mi vratili kući priču o Izbornom zakonu - dakle u državni Parlament'', rekao je Đonlagić za N1.

Potom je dodao da bi novi Izborni zakon riješio i problem izbora u Mostaru.

''Govorimo o rješenju koje je cjelovito i koje rješava sve ono što je u prethodnih nekoliko godina detektovano kao anomalija. prije svega želimo implementirati ono što je međunarodna obaveza države Bosne i Hercegovine, presudu domaćeg Ustavnog suda i presudu Ljubić. I Mostar je unutra da bi omogućili građanima Mostara da poslije deset godina izađu na izbore. Unutra su tehnološka rješenja vezano za prevenciju eventualnih malverazacija vezanih za glasačke listiće. I ono što je također, to je depolitizacija biračkih odbora u smislu da se političke stranke maknu iz onoga što je struktura biračkih odbora. Ponuđeno je jedno cjelovito, sistemsko rješenje'', dodao je on.

Đonlagić je komentarisao i isptupe koji su uslijedili nakon prezentiranja prijedloga imjena Izbornog zakona od strane DF-a:

''Koliko sam mogao vidjeti, javljaju se pojedini predstavnici partija, ali nisam čuo da su se partije oglasile o ovom pitanju. Ne možemo ići s pretpostavkom da ono što su obaveze države, da kažemo - nećemo sada pustiti u proceduru te izmjene jer je, tobože, teško provodivo. Uložili smo ogroman napor da sačinimo jedno cjelovito rješenje'', rekao je funkcioner Demokratske fronte.

On je komentarisao i ostale aktuelne teme, govorio o političkim promjenama u Kantonu Sarajevu. Pogledajte video kompletnog razgovora.

(N1 / S. B.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...