NAKON INICIJATIVE DF-a: BiH na pragu da ispuni uslov iz Mišljenja Evropske komisije

Evropska komisija u svom mišljenju o odgovorima na 3.897 pitanja iz Upitnika i njegovih dodatnih pitanja, navela je 14 ključnih prioriteta na kojima BiH mora raditi u budućnosti, ne prejudicirajući koji su od njih konkretno uslovi za sticanje kandidatskog statusa.

  • Politika

  • 11. Feb. 2020  11. Feb. 2020

  • 0

U domaćoj javnosti ti prioriiteti poznati su kao uslovi iz Mišljenja Evropske komisije o kandidatskom statusu BiH.

Jedan od prioriteta na koji se odmah po svom dolasku u septembru 2019. godine osvrnuo novi šef Delegacije EU u BiH, Johann Sattler, podrazumijeva i da “nakon četiri godine zastoja profunkcionira Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje kao zajednički forum za razmjenu stavova poslanika Evropskog parlamenta i zakonodavne vlasti Bosne i Hercegovine”.

Da bi ispunila svoje pravne obaveze po Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, Bosna i Hercegovina mora osigurati funkcionisanje Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje i izraditi državni program za usvajanje acquis-a EU. Parlamentarna dimenzija SSP-a ne funkcioniše pravilno. Iako je Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje (SAPC) osnovan u novembru 2015. godine kao tijelo u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, Odbor nije usvojio svoj poslovnik jer su neki delegati iz BiH insistirali da se uvrste odredbe o etničkom načelu glasanja, što nije u skladu sa evropskim standardima.”

Prema informacijama do kojih je iz diplomatskih krugova u Briselu došao naš portal, Bosna i Hercegovina je na pragu da ispuni već jedan, odnosno upravo taj prioritet i Mišljenja Evropske komisije.

Također, saznajemo da je inicijativa koju je pokrenula Demokratska fronta kojom se od Predstavničkog doma Parlamenta BiH traži da izabere svoje predstavnike u delegaciju Parlamenta BiH u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje s EU, naišla na dobar prijem u Briselu, te da i kod domaćih političkih aktera postoji spremnost za forrmiranje Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje.

Podsjećamo, u obrazloženju inicijative, koju je u parlamentarnu proceduru uputio Klub poslanika DF-a, navodi se da Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje formiraju dvije delegacije, i to: delegacija parlamenta države, čiji je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU stupio na snagu, i delegacija Evropskog parlamenta.

"Sve države u našoj regiji su uspostavile ovo tijelo koje, u pravilu, zasjeda dva puta godišnje. U slučaju Parlamenta BiH, ranije je donesena odluka da su članovi naše delegacije zapravo članovi Zajedničke komisije za evropske integracije, što je, ispostavit će se kasnije, i razlog neuspostavljanja ovog tijela u slučaju države BiH - kaže se u inicijativi.

Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje EU i države BiH je jedini takav odbor u regionu, koji još uvijek nije uspostavljen, a razlog je, između ostalog, i nepristajanje članova delegacije Evropskog parlamenta da budući Poslovnik eventualno sadrži elemente etničkog ili entitetskog glasanja.

"Isto tako, dio članova delegacije iz Parlamenta BiH svoje učešće u našem odboru su poistovjećivali sa nekom vrstom ekstenzije njihovog članstva u Zajedničkoj komisiji za evropske integracije", piše u inicijativi.

Dalje se navodi i kako ovaj parlamentarni odbor, koji je naša obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, ne znači neku vrstu produženog članstva koje proističe iz Zajedničke komisije za evropske integracije.

"Na kraju, neophodno je uvažiti okolnost da i Evropska komisija snažno potencira ovo pitanje, jer je formiranje Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje uvršteno i kao jedan od 14 prioriteta u Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU", dodaje se u inicijativi koju je predsjedavajućem Predstavničkog doma Parlamenta BiH Denisu Zvizdiću uputio šef Kluba poslanika DF-a Dženan Đonlagić.

(Vijesti.ba)

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...