„SB“ NAJAVLJUJE; BLIŽI SE KRAJ APSOLUTISTIČKE VLADAVINE PREDSJEDNIKA „SVIH HRVATA“: Čoviću neće presuditi ni stranci, a ni opozicija, sprema se udar iz „vlastitih“ redova…

Apsolutistička vladavina predsjednika HDZ-a BiH i HNS-a Dragana Čovića traje u kontinuitetu već punih 13 godina

  • Politika

  • 12. Feb. 2020  12. Feb. 2020

  • 2

I prije smjene i kaznenog postupka također je bio predsjednik HDZ-a BiH.

U oba Čovićeva mandata bilo je raznih previranja i prevrata, a jedan od ključnih bio je onaj kada su stranku napustili nezadovolji kadrovi iz samo vrha, poput Bože Ljubića i Martina Raguža, kada je i oformljen HDZ 1990. No, sve je potrese i bure Čović preživio, štaviše, uspio je potpuno razmontirati opoziciju, ugušivši svaki pokušaj narušavanja vladajuće strukture koja još od 1995. godine neprekidno participira u vlasti Bosne i Hercegovine na svim njenim razinama.

Čović je u međuvremenu privolio „preletača“ Ljubića na povratak, Raguž je nestao sa političke scene, a nakon posljednjeg poteza predsjednika HDZ-a 1990 Ilije Cvitanovića, koji je konačno savio leđa pred predsjednikom „svih Hrvata“, i ta je stranka postala beznačajna i već na sljedećim lokalnim izborima pokazaće se da je potez Ilije Cvitanovića zauvijek sahranio  HDZ 1990.

Dragan Čović suviše je iskusan i mudar vladar koji vješto balansira na političkoj sceni, nerijetko praveći i samoubilačke i riskantne poteze samo kako bi zacementirao svoju poziciju na vlasti. A, kada mu to ne pođe za rukom, kao u primjeru posljednjeg poraza na izborima za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, na vidjelo izlazi sva sujeta, taština i osveta, zbog gubitka vlasti. Tu, svakako ne treba zaboraviti ni „brak iz interesa“ sa Miloradom Dodikom, te pad pod sve jači ruski utjecaj, koji je već neko vrijeme pod lupom američkih zvaničnika u BiH. Čović je faktički ubio opoziciju, svako malo zveckao bi „Herceg-Bosnom“, a danas, 16 mjeseci od općih izbora u BiH i dalje otvoreno blokira formiranje vlasti na nivou Federacije BiH.

U međuvremenu dogodio se potres u „Aluminiju“, stotine radnika ostali su bez posla, a nekadašnji gigant koji je, baš poput bivše firme „Soko“ u kojoj je Čović započeo svoju karijeru, ugašen je zauvijek.

Radnici „Aluminija“ imaju osigurane minimalce na birou za zapošljavanje, no nakon što za nekoliko mjeseci i to prestane pristizati na račune, počet će pakovati kofere i potražiti svoju koru kruha negdje izvan granica BiH.

Sve nabrojano samo je kap u moru, nezadovoljstvo koje se gomila već godinama, a o nepotizmu, zapošljavanju u javnim ustanovama stranački podobnih kadrova da i ne govorimo.

No, neće Čovićevu vladavinu prekinuti niti ugroziti nepostojeća opozicija, a ni međunarodni faktor, iako je odavno pod „prismotrom“ stranaca.

Dragan Čović se mora čuvati udara iz vlastitih redova. Pokazali su to i protekli predsjednički izbori u Hrvatskoj, kada je Čović skupa sa sivom eminencijom HDZ-a Hrvatske, rođenim Ljubušakom Milijanom Brkićem, javno agitirao za Kolindu Grabar-Kitarović, organizirao autobuse sa glasačima i pokušao mobilizirati hrvatski korpus u BiH, a sve kako bi Hrvati Bosne i Hercegovine svojim  glasovima izabrali Hrvatima u Hrvatskoj predsjednicu po mjeri. No, nije uspio.

Štaviše doživio je debakl. Čović i Brkić uspjeli su mobilizirati 24.000 glasača, no, na poziv predsjednika HDZ-a nije se odazvalo 100.000 Hrvata s pravom glasa u BiH, a dodatno ulje na vatru dolili su glasači iz Hrvatske koji su, čuvši da se Hercegovci mobiliziraju za glasanje, iz revolta izašli na izbore i izabrali predsjednika po svojoj mjeri. I tu je bio prvi veliki poraz Dragana Čovića.

Ono što je neugodno iznenadilo Čovićev izborni štab bio je broj glasova koji je u prvom krugu u Hercegovini osvojio Miroslav Škoro. Istina, sve su to desno orjentirani birači, jer i sam kandidat je takav, no, velika većina za Škoru upravo je glasala iz revolta. Narodskim rječnikom i Hercegovcima je bila puna kapa HDZ-a.

U proteklih nekoliko dana zaoštrila se kampanja na unutarstranačkim izborima HDZ-a u Hrvatskoj. Na crtu predsjedniku HDZ-a Hrvatske i aktualnom premijeru izlaze desno orjentirani Miro Kovač, Davor Ivo Stier i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, a prije tri dana pridružio im se i Milijan Brkić. Miro Kovač, bivši ministar vanjskih poslova Hrvatske, čest je gost u Hercegovini i otvoreno agitira za formiranje trećeg entiteta, dok se bez Milijana Brkića ne može donijeti niti jedna odluka iz Zagreba vezana za BiH, stoga i ne čudi da je upravo Brkić  vodio obje kampanje odlazeće predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, i pratio je na njenim predizbornim skupovima u našoj zemlji.

No, kako „Slobodna Bosna“ doznaje iz pouzdanih zagrebačkih izvora, Kovač, Stier, Penava i Brkić biće teško poraženi na predstojećim izborima u HDZ-u, jer su svi ministri i gotovo sva stranačka tijele u hrvatskim županijama stali uz aktualnog premijera Hrvatske.

Već se spekulira kako će se nakon poraza, Kovač, Stier, Penava i Brkić prikloniti Miroslavu Škori, koji je već ranije najavio osnivanje stranke i u BiH. Ukoliko se ostvare sve prognoze, Dragan Čović će se naći u velikim problemima na predstojećim izborima. Škorini desničari i velika većina nezadovoljnika politikom HDZ-a BiH ojačat će do neslućenih razmjera i opasno ugroziti vladavinu HDZ-a BiH, a dosadašnji saveznici postaće ljuti politički neprijatelji, koji će osim u Hrvatskoj pokušati prigrabiti i dio kolača i u opustošenoj Hercegovini.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...