POSLJEDICE EPIDEMIJE: Zbog koronavirusa globalna isporuka smartfona mogla bi biti...

Dugotrajnije zaustavljanje proizvodnje zbog širenja epidemije moglo bi naročito pogoditi Apple, kojemu je Kina treće po veličini tržište

  • HiTec

  • 12. Feb. 2020  12. Feb. 2020

  • 0

Globalne isporuke pametnih telefona tek su se počele oporavljati nakon nekoliko tromjesječja pada kad je izbila epidemija koronavirusa Wuhan i omela proizvodni proces u srcu globalnog lanca opskrbe.

Zbog toga bi broj isporučenih smartfona na najveća svjetska tržišta tijekom ove godine mogao biti prepolovljen.

Analitičari tvrtke Canalys predviđaju kako bi isporuke smartfona u Kini mogle pasti između 40 i 50 posto između zadnjeg ovogodišnjeg i prvog kvartala iduće godine zbog zastoja nastalih uslijed epidemije. Prethodna procjena bila je na razini sedam posto.

U Foxconnu, najvećoj tvornici Appleovih iPhonea, u prošli su petak zaposlenicima rekli kako se ne trebaju vratiti na posao u ponedjeljak, 10. veljače, za kad je bio planiran nastavak redovne proizvodnje. Iz Applea je stigla najava kako će produljiti razdoblje tijekom kojeg su njihove trgovine u Kini zatvorene zbog smrtonosnog virusa.

Zasad nije jasno kako će se širenje koronavirusa odraziti na poslovanje te tvrtke, ali jabučari su najavili kako računaju na mogući pad prihoda tijekom drugog ovogodišnjeg tromjesječja od 63 do 67 milijardi američkih dolara. No, to je bilo krajem siječnja, kada se o epidemiji znalo manje nego danas.

Analitičari tvrtke Wedbush Securities procjenjuju kako bi između tri i pet milijuna iPhonea moglo biti prodano manje tijekom prvog kvartala ukoliko problemi s proizvodnjom i opskrbom potraju još dva-tri tjedna ili dulje od toga.

Ta je procjena također veća od prethodne, koja je iznosila oko milijun primjeraka iPhonea, a analitičari upozoravaju kako će proizvodnja slušalica AirPods također morati biti značajno intenzivirana kako bi ostvarila plan isporuke (85-90 milijuna primjeraka tijekom ove godine).

Kina je Appleovo treće po veličini tržište. Prvi kvartal je i inače sporiji u tom dijelu svijeta kad je prodaja smartfona u pitanju, ali sadašnja situacija mogla bi dovesti do rekordno loših rezultata, upozoravaju Canalysovi analitičari.

Prihodi od prodaje iPhonea u prvom fiskalnom kvartalu 2020. godine nadmašili su očekivanja s ostvarenih 55,96 milijardi američkih dolara. Nastavi li harati pošast koronavirusa, rezultati u drugom kvartalu mogli bi biti dramatično slabiji, piše Business Insider.

(Tportal) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...