ZAVRŠEN SASTANAK S PREDSTAVNICIMA KVINTE: Dodik u žurbi napustio zgradu Predsjedništva BiH

U zgradi Predsjedništva BiH održan je sastanak između zvaničnika entiteta RS i člana Predsjedništva BiH s jedne strane i predstavnika zemalja Kvinte s druge.

  • Mini market

  • 13. Feb. 2020  13. Feb. 2020

  • 17

Sastanku su prisustvovali ambasadori SAD-a, Francuske, Italije, Njemačke, Ujedinjenog Kraljevstva, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Nikola Špirić, Nebojša Radmanović, Mirko Šarović i Zoran Tegeltija.

Povod sastanka je, kako se saznaje, odluka zvaničnika RS da obustave rad u odlučivanju u institucijama BiH, zbog odluke Ustavnog suda BiH.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik upoznao je ambasadore zemalja Kvinte o stavovima zvaničnika Republike Srpske nakon odluke Ustavnog suda BiH u vezi sa Zakonom o poljoprivrednom zemljištu Srpske, saznaje Srna.

Dodik im je prenio zaključke sa jučerašnjeg sastanka zvaničnika Republike Srpske, odnosno da predstavnici u zajedničkim institucijama BiH obustavljaju rad na odlučivanju o bilo kojem pitanju iz nadležnosti organa BiH dok ne bude usvojen zakon o Ustavnom sudu BiH u čijem sastavu ne bi bilo stranih sudija, te da će ta odluka biti potvrđena na posebnoj sjednici parlamenta Narodne skupštine Republike Srpske, koja će biti održana u ponedjeljak, 17. februara.

On je pojasnio da je ovaj zaključak uslijedio nakon odluke Ustavnog suda BiH da je član 53 Zakona o poljoprivrednom zemljištu Srpske kojim je propisano da poljoprivredno zemljište koje je javno dobro, odnosno državno vlasništvo, po sili zakona postaje vlasništvo i posjed Srpske u suprotnosti sa Ustavom BiH, odnosno da je Ustavni sud utvrdio da je riječ o isključivoj nadležnosti BiH u regulisanju pitanja državne imovine.

Prema informacijama sa terena, Dodik je odbio dati izjavu medijima ispred zgrade Predsjedništva BiH. Na takvu praksu Dodika novinari nisu navikli, što se može protumačiti kao znak nezadovoljstva tokom sastanka.

Komentari - Ukupno 17

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...